Apel spasiilaca na vodi Srbije

Udruzenje spasilaca na vodi Srbije (USVS) apelovalo je na nadležne vlasti da preduzmu hitne mere radi sprečavanja sve češćih slučajeva davljenja.

Izvor: Beta

Nedelja, 13.06.2010.

17:59

Default images

Udruženje spasilaca uputilo je i savete kupačima kako da ne ugrožavaju svoje živote.

"Nizak stepen svesti kupača o opasnostima u vodi sa jedne strane, i nizak nivo odgovornosti pojedinih upravljača kupališta sa druge strane vodi tome da se u Srbiji svake godine utopi nekoliko desetina ljudi", upozorilo je to udruženje.

U Nišavi kod Pirota se juče udavio jedan mladić, a u Ibru kod Kraljeva u petak jedan dečko, čije je telo danas pronađeno.

Povodom slučajeva davljenja, Udruženje spasilaca je uputilo savete kupačima.

Ne ulaziti naglo u vodu, prvo pokvasite skočne zglobove, zglobove na šakama, potiljačni deo vrata i deo grudi oko srca.

Savetuje se i da se ne skače u vodu ako ne poznajete dno, jer može biti pliće nego što mislite ili na dnu može biti opasnih predmeta.

Kupači ne treba da ulaze pijani u vodu, jer su alkohol i voda "fatalna kombinacija", a treba i da vode računa da ne ulaze u vodu odmah nakon obroka.

"Ne ulazite u vodu najmanje jedan sat (nakon obilnog obroka), najbolje je da tokom boravka na plazi konzumirate veci broj 'laganih' obroka", navedeno je u saopštenju.

Ne udaljavajte se previše od obale, što dalje plivate, više se izlažete rizicima, naročito od nailaska čamca, skutera ili drugog plovila.

Ne ulazite u vodu ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice, na kupalištima u inostranstvu to je signal za opasnost.

Neplivači treba da budu blizu spasilaca i da im se obavezno jave pre ulaska u vodu.

Kupači treba da budu oprezni ako koriste vazdušni dušek i druga "pomagala" na vodi, jer se najčešće radi o proizvodima koji nisu bezbednosno ispitani.

Roditelji treba neprekidno da nadgledaju dete dok je u vodi i da se ne oslanjanju na druge na kupalištu.

Kupači u slučaju opasnosti ne treba da paniče, već moraju da ostanu smireni, da visoko podignu ruke i da traže pomoć.

Ako je druga osoba u opasnosti dobacite mu pogodan predmet (loptu, gumu i slično). Nikada ne prilazite osobi "koja se panično utapa licem u lice i nikada mu ne pružajte ruku, već neki predmet koji može da uhvati".

Odmah o tome obavestite spasioce ili policiju na broj 92 ili 112 (evropski broj za hitnu službu).

Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas vir okrene dva tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu tangente kretanja vira.

Ako naiđete na travu, ne paničite, već nastavite da plivate leđnim stilom bez velikih i naglih pokreta. Ako se ipak upetljate ne pokušavajte da se oslobodite na silu već smireno i lagano skinite travu rukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: