Izvestan početak ratifikacije SSP-a

Šefovi diplomatija EU u danas verovatno odobriti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija. Vicepremijer Božidar Đelić optimista.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

14:41

Default images

Srbija će napraviti novi korak ka EU. Naime, ministri spoljnih poslova Unije će, prema dosadašnjim najavama, doneti odluku o početku ratifikacije SSP-a.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić za B92 kaže da je optimista i da početak ratifikacije Sporazuma predstavlja potvrdu da se proces proširanje Unije nastavlja.

Šefovi diplomatija Evropske unije razmotriće situaciju u Srbiji i na zapadnom Balkanu. Kako su novinarima preneli zvaničnici Saveta ministara i španskog predsedništva Unije u Briselu, šefovi diplomatija verovatno će dati "zeleno svetlo" za početak ratifikacije SSP-a, pošto prethodno čuju izveštaj tužioca Haškog suda Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Ministri će razmotriti i da li se može učiniti novi korak u evropskim integracijama Srbije odnosno da se da nalog Evropskoj komisiji da izradi "mišljenja" o njenoj spremnosti za dobijanje kandidature.

Delegaciju Srbije na sastanku će predvoditi potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

“Ima razloga da budemo optimisti. To pokazuje da uprkos ogromnim teškoćama sa kojima se suočava Evropa i činjenicom koju je pokazao i sastanak u Sarajevu, da proširenje ne može objektivno biti na samom vrhu prioriteta EU, da se ipak taj proces nastavlja”, ocenjuje Đelić.

“Prema našim infomacijama jedan broj zemalja će otpočeti diskusiju i o prosleđivanju kandidature Srbije u EU. Mala je verovatnoća da ta diskusija uroditi plodom sutra, ali bilo bi bitno da ministri odluče da se vrate brzo tom pitanju na jesen”, smatra on.

I drugi domaći zvaničnici očekuju da Srbija sutra napravi novi korak ka Uniji početkom procesa ratifikacije sporazuma za što je obično potrebna jedna do dve godine.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović očekuje da će parlamenti članica Unije ovog leta krenuti u ratifikaciju SSP-a Srbije sa EU.

“Dvadeset i sedam nacionalnih parlamenta treba da krenu sa procesom ratifikacije ako se donese pozitivna odluka i ja sam uverena da je Srbija zaista učinila jedan maksimim i da će se taj put otvoriti već od 14. juna”, ocenjuje ona.

Prva direktorka vladine kancelarije za evrospke integracije, sada savetnica predsednika Privredne komore Srbije Radmila Milivojević kaže da bi početak ratifikacije imao pozitivan efekat za domaću privredu, ali i za strane investitore.

“U privrednim krugvima se uvek razgovara o evropskim integracijama na način da nije Evrospka unija cilj, nego je način da iskoristite okvir da uredite svoj privredni ambijent”, podseća ona.

“Kad ga uredite, onda svaki zainteresovani investoitor dolazi pre svega na uređeni poslovni ambijent. Drugo su raznorazni podsticaji, i poreski ili bilo koji, ali ono što je najvažnije je transparentnost tog pravnog okvira”, kaže Milivojevićava.

Ona ocenjuje da će dodatni nadzor Evropske unije doprineti da se u Srbiji brže uspostavi privredni ambijent koji će se zasnivati na stabilnim i predvidivim uslovima poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: