Neophodan novac za Jelinu operaciju

U humanitarnim akcijama prikupljanja pomoći za operaciju Jelene Marković (15) iz Šapca prikupljeno je 7.000 evra, ali je to nedovoljno za operaciju.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

12:45

Default images

Ona je obolela od akutne leukemije, a samo operacija u Italiji košta preko sto hiljada evra. Na dnu vesti možete preuzeti podatke o načinu za uplaćivanje deviznih doznaka.

Roditelji, koji su sa Jelenom u Italiji, nemaju mogućnosti da plate troškove, i, kao i Jelenini drugari, nadaju se da će novac biti prikupljen jer akcija "Pomozimo našoj Jeli" još uvek traje.

Pre samo godinu dana Jelena Marković je pevala u crkvenom horu, igrala folklor I radovala se životu. Za samo jedan dan snovi o veselom odrastanju pretvorili su se u borbu za život koja traje već godinu dana. Za to vreme, svi koji su poznavali Jelenu, bili su uz nju.

"Ona je uvek bila nasmejana, vedra i uvek je zasmejavala sve nas", kaže Jelenina drugarica Isidora Puškić.

"To je stvarno teško za nju, ona ima samo četrnaest godina a boluje od tako ozbiljne bolesti", dodaje Katarina Milinski. Kako za lečenje jednog od najtežih oblika leukemijie, netipičnog za decu Jeleninog uzrasta, nije bilo pomoći u Srbiji, uz podršku humanih ljudi devojčica je smeštena u kliniku u Peruđi. Iako su procene za uspešnu transplanatciju matičnih ćelija bile jedva dva procenta, dileme nije bilo.

Majka je bila donor i presađivanje je obavljano u februaru. Usledila je Jelenina borba za novi život i nadanje najbližih da će ipak ozdraviti:

"Ona meni kaže, majka idi lekaru jer ćeš mi trebati kad dođem. Ja ću te masirati, lečiti… Mama i tata moraju radititi, a mi moramo biti kod kuće da se borimo za život", kaže Jelenina baka Dobrina Marković.

"Razmišljam samo da se vrati i što pre da je vidim, to mi je najveće želja a posle će sve biti valjda kako treba", nada se brat Aleksandar Marković.

Školski drugovi, udruženja i kulturno-umetnička društva tokom cele godine organozovali su akcije prikupljanja pomoći za Jelenu. Ipak, to nije bilo dovoljno jer su troškovi operacije premašili stotinu hiljada evra. "Skupljali smo novac po prigradskim naseljima, deca su organizovala akciju prikupljanja pomoći na centru i skupljeno je oko šest-sedam hiljada evra, što nikako nije dovoljno", objašnjava razredni starešina Dragan Dimitrić.

U prvom pismu koje je posle operacije napisala, Jelena se zahvaljuje svima koji joj pomažu da se izbori za život u nadi da će to činiti i dalje, jer ono što je najdragocenije ponekad se bez novca ne može sačuvati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: