SAD pozivaju na uspostavljanje mira

SAD su pozvale na "brzo uspostavljanje mira" na jugu Kirgizije i podržale napore UN i OEBS-a za zaustavljanje etničkih sukoba u toj zemlji.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

10:58

Default images

Prema današnjih podacima, u Kirgiziji je poginulo najmanje 80 ljudi, a više od hiljadu je ranjeno.

"SAD pažljivo prate situaciju u Kirgiziji i pozivaju na brzo uspostavljanje mira i javnog reda u gradu Ošu i drugim mestima u kojima je u toku etničko nasilje", navodi se u sinoćnjem saopštenju Stejt departmenta.

Vašington podržava zajedničke napore UN i OEBS-a u cilju uspostavljanja mira i reda, kao i za obezbeđivanje humanitarnepomoći žrtvama" u toj centralnoazijskoj zemlji, dodaje se u saopštenju.

OEBS, čije se kancelarije nalaze u prestonici Biškeku i u drugom po veličnini gradu Ošu, juče je poručio vlastima Kirgizije da je spreman da pomogne u rešavanju krize.

Stabilnost u Kirgiziji veoma je važna Vašingtonu jer se u blizini Biškeka nalazi američka vojna baza, od suštinske važnosti za raspoređivanje trupa SAD u Avganistanu.

Krvavo nasilje između većinskih Krigiza i manjinskih Uzbeka traje već nekoliko dana u Ošu i njegovoj okolini, na granici prema Uzbekistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: