Na Kosovu kritike hapšenja Kurtija

Mediji i opozicione stranke na Kosovu ocenili su da je hapšenje lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija motivisano političkim razlozima.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

10:48

Default images

Oni takođe kažu da je policija upotrebila silu prilikom hapšenja.

Kurti je optužen za organizovanje protesta 10. februara 2007. godine u kojima su ubijena dva demonstranta. Suđenje Kurtiju odlagano je desetak puta u poslednjih nekoliko meseci.

Kurti i pet aktivista tog pokreta uhapšeni su juče u Prištini.

"Odluka Samopredeljenja da se angažuje na političkoj sceni uplašila je aktuelnu političku klasu na Kosovu koja pokušava da pokret spreči u toj nameri", rekao je listu Zeri predsednik nevladine organizacije Cohu Avni Zogijani.

Zogijani je dodao da je hapšenje Kurtija povezano i sa najavama početka razgovora Prištine i Beograda, čemu se Samopredeljenje odlučno protivi.

Potpredsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi takođe je ocenio da je hapšenje politički motivisano.

"Umesto da se hapse zločinci koji su počinili ubistva 10. februara 2007. godine, hapse se oni koji nisu krivi. Kurtijevo hapšenje vezano je i za činjenicu da je njegov pokret najavljivao učešće na izborima", rekao je Ahmeti.

List Zeri piše da je u vreme kada građani očekuju da će biti hapšeni oni koji su zloupotrebili njihov novac, uhapšen čovek koji organizuje prosteste protiv pregovora sa Srbijom i protiv "Ahtisarijeve nezavisnosti Kosova".

"Kurti nije ni uzrok, a ni deo problema koji sprečavaju razvoj države, ekonomije i evropskih integracija", piše Zeri.

Dnevnik Kosova Sot navodi da je ulazak Kurtija u politiku "veliki događaj koji su očekivale hiljade nezadovoljnih građana Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: