Dunav se izlio na vojvođanske obale

Nebranjeni deo obale Dunava u Vojvodini je poplavljen. U Beočinu proradilo klizište.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

15:59

Default images

Vodostaj Dunava kod Novog Sada danas raste centimetar na sat. Maksimum bi trebalo da dostigne sutra. Opasnosti od poplava za branjena područja nema, ali su i kuće i vikendice u nebranjenim zonama već pod vodom.

Meštanima nebranjene zone, u opštini Beočin kod Novog Sada, voda je još pre neki dan došla u kuće, a voda raste iz sata u sat.

Živku Mihajloviću, skeledžiji u ovom mestu, voda je tek danas nadošla, a ukoliko nastavi da raste, ugroziće mu i posao.

“Juče je bio do zadnje stepenice, moglo se ući, ali danas je došlo, od juče, jedno 25 cm. Poplavljen je podrum, iz ovih ostalih soba je sve izvađeno, a očekujemo da to sutra stane. A ako ne stane onda će biti gadno”, očekuje Mihajlović.

U današnjoj poseti Beočinu, načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se problem nebranjenih zona mora rešiti u budućnosti, te da za to već sada postoji plan.

“Jutros smo imali sastanak u ‘Vodama Vojvodine’, obavešten sam da projekti postoje. Postoji mogućnost da se materijalna sredstva obezbede, o tome ćemo nešto kasnije, nadam se sledeće nedelje, govoriti, ali je ideja da delujemo brzo i da se zaista tamo gde je to moguće novac obezbedi. Kada to kažem, mislim na institucije Evrope koje su spremne da ulože u ovo”, rekao je Marić.

U pojedinim delovima opštine stanovnici već nekoliko dana zbog visokog vodostaja nemaju struje.

Plan za izgradnju nasipa obećavan je meštanima opštine Beočin i ranije, ali od toga nije bilo ništa. Građani svake godine plivaju u Dunavu, a štetu koja voda napravi sami nadoknađuju.

“Od ‘65. kada je bila voda meni je bila kuća dovde. Bilo je reči da je napravljen projekat za nas. Znači, prošlo je 45 godina, svake godine ista priča. Nismo mi toliko bogati, mi smo radnička porodica, nemamo novaca da svake godine ulažemo u to što će nam poplava uraditi”, kaže Sofija Ranđelović.

Zbog obimnih padavina nisu nastradali samo ljudi pri obali, već i oni ispod brda, jer je voda pokrenula klizište, te je i zemlja počela ozbiljno da ugrožava stabilnost kuća.

Slobodan Teovanović kaže da ovaj problem postoji još od 2008. ali da je sada situacija postala kritična i da je jedino što ih sada spasava suvo vreme.

“Popucala su dva zida, srednji glavni noseći i spoljni noseći. Sa temelja skida, ne gura temelje, nego mi skida kuću. Već dva santimetra je skinula. Alarmantno je! Sledeća kiša i neko pomeranje može da mi otcepi deo kuće”, strahuje Teovanović.

Izgleda da su obilne padavine skupo stajale meštane koje tek sutra očekuje vrh talasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: