Martonji: Neke zemlje su uzdržane

Savet ministara spoljnih poslova EU verovatno će na zasedanju u ponedeljak odobriti početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom, smatra Janoš Martonji.

Izvor: FoNet

Subota, 12.06.2010.

00:09

Default images

Ministar spoljnih poslova Mađarske je u razgovoru za "Danas" rekao i da ima zemalja koje su prema toj ideji uzdržane.

"Neke zemlje članice EU smatraju da bi trebalo sačekati da Međunarodni sud pravde da mišljenje o nezavisnosti Kosova, kako bi tek nakon toga bile spremne da podrže prosleđivanje kandidature iz Saveta ministara ka Evropskoj komisiji", kaže on.

"Mađarska će biti jedna od prvih zemalja koje će ratifikovati SSP sa Srbijom. Tu je i pitanje kada će Evropska komisija moći da počne s radom na donošenju mišljenja o spremnosti Srbije za članstvo u EU, a na osnovu kandidature koju su srpski zvaničnici podneli decembra prošle godine", rekao je Martonji.

Odluka o stavu Saveta ministara u vezi s tim još nije doneta, napomenuo je Martonji i najavio da će to, takođe, biti među temama razgovora u Luksemburgu.

"Koliko znam, neke države članice su uzdržane prema ideji da se kandidatura Srbije, ovog trenutka, prosledi Evropskoj komisiji", rekao je Martonji.

Mađarska podržava da do toga dođe što pre, ako može - odmah, ali videćemo šta će biti rezultat razgovora.

"Pojedine zemlje članice smatraju da bi bilo razumno prvo sačekati da Međunarodni sud pravde donese mišljenje o nezavisnosti Kosova i one će tek nakon toga biti spremne da podrže prosleđivanje kandidature iz Saveta ministara ka Evropskoj komisiji", rekao je mađarski ministar i dodao da Mađarska nije jedna od tih zemalja.

"Mi smo uvereni da je to u suštini tehničko pitanje i da Komisiji treba dati priliku da, što pre je moguće, počne da radi na izradi mišljenja, jer to je vrlo kompleksna materija, treba pripremiti Upitnik, Srbija treba da odgovori na njega, Komisija mora da razmotri te odgovore..."

Martonji je naveo da je njegov čvrst stav da što pre Savet ministara omogući Komisiji da radi svoj posao, ceo proces će biti i brže završen.

"To ćemo saznati 14. juna u Luksemburgu. Prema mojim saznanjima, ima nekih zemalja, ali još ne mogu tačno da znam koje su, i koliko ih je, da li je jedna, dve, tri ili više njih, i ne bi bilo korisno da govorim o detaljima pre nego što sve budemo precizno i zvanično utvrdili", rekao je Martonji.

Ministar Martonji boravio je prethodna dva dana u Beogradu i Subotici, gde se sreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i liderima vojvođanskih Mađara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: