Dežer: O Kosovu posle odluke suda

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je pitanje da li Srbija mora da prizna Kosovo da bi ušla u EU preuranjeno.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

19:21

Default images

Dežer smatra da treba sačekati odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li je zvanični stav Brisela da približavanje EU i Kosovo više nisu odvojeni koloseci za Srbiju i da li je priznanje Kosova preduslov za ulazak u Uniju, Dežer je odgovorio da je preuranjeno govoriti o tome i da treba sačekati odluku MSP.

"To je preuranjeno pitanje, kao što bi bio preuranjen i odgovor na njega. Sada postoji otvoreni pravni proces koji je pokrenut pred MSP u Hagu, treba sačekati odluku suda, videti kako će se sud izjasniti, pa onda gledati šta dalje da radimo", rekao je on.

Dežer je ponovio poziciju komesara EU za proširenje Štefana Filea da su Kosovo i približavanje Srbije EU odvojeni koloseci, ali je napomenuo da EU funkcioniše po principu konsenzusa.

"Ova dva pitanja su paralelni procesi koji se zajedno kreću napred i moraju da idu napred. Međutim, način rada Evropske unije je takav da je potreban konsenzus svih zemalja članica. Moramo, vremenom, da nađemo rešenja koja će zadovoljiti svih 27 zemalja članica jer je za ovo potreban konsenzus", kazao je Dežer.

Odlazeći britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je pre nekoliko dana da "Kosovo i EU za Srbiju više nisu odvojeni koloseci" i da bi insistiranje Beograda na novim pregovorima značilo otvorenu konfrontaciju sa 22 članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova.

Slične izjave su dali i predstavnici Nemačke, Švedske i šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: