Marić: Ugrožena neka vikend naselja

Predrag Marić kaže da su zbog porasta vodostaja ugrožena vikend naselja duž velikih vodotokova i da se pojavilo novo klizište na području Beočina.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.06.2010.

13:56

Default images

Kod Bezdana je voda ušla u tri nebranjena vikend naselja i u nebranjeni deo vikend naselja Kamenjar u Novom Sadu, ističe Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne sitaucije.

Marić je objasnio da su nadležne ekipe obišle klizište kod Beočina i da će sutra ponovo posetiti to mesto, kako bi se razmotrili planovi za njegovo saniranje.

Direktor Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije ocenio je da, osim tog klizišta, sada nisu ugrožena stalno naseljena mesta.

Marić je rekao da se vrh talasa Dunava kod Novog Sada očekuje sutra, kada će sa saradnicima obići teren i uveriti se na licu mesta kakvo je stanje.

On je kazao da ne očekuje "veće eskalacije", ali će nadležne ekipe, ipak, biti spremne da intervenišu i naći se na licu mesta.

Marić je ocenio da je situacija u Beogradu u pogledu vodostaja reka zasad stabilna, da postoji pumpa kod Nebojšine kule i da se u glavnom gradu vrh talasa očekuje u ponedeljak.

Načelnik Sektora za vanredne situacije očekuje posle ponedeljka stagnaciju i stabilizaciju na svim vodotokovima u Srbiji.

"Sava je uzvodno u opadanju, a nizvodno je u nešto blažem porastu i posle ponedeljka ćemo imati smirivanje", rekao je Marić.

Zbog rasta vodostaja izazvanih obilnim padavinama u proteklom periodu, juče su uvedene vanredne mere odbrane od poplava na Dunavu, od Bezdana do Bačke Palanke, kao i na Tisi.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vrh talasa Dunava bi u subotu kod Bezdana trebalo da dostigne 722 santimetra, dok se kod Novog Sada najviši nivo te reke, od oko 650 santimetara, očekuje u nedelju, ili ponedeljak.

Komandant Gradskog štaba za elementarne nepogode Branko Smiljanić izjavio je da je Dunav na 633 santimetra i da je ostalo još 17 sanimetara do proglašenja vanredne odbrane od poplava.

To znači da bi se moglo očekivati da već sutra bude proglašena vanredna odbrana od poplava na Dunavu, najavio je Smiljanić, dodajući da je situacija slična i na Savi.

Smiljanić je kao najugroženija mesta u Beogradu naveo Nebojšinu kulu i Višnjicu, gde ekipa osigurava nasipe oko broja 110 u Višnjičkoj ulici.

U Grockoj teren je poplavljen i na tom području su intervenisale nadležne ekipe, a među najugroženijim delovima je i teren pored Beogradskog sajma.

Smiljanić je rekao da se, zasad, ne očekuje izlivanje reka i da će ovaj talas potrajati još nekoliko dana, a potom bi trebalo da usledi opadanje vodostaja, tako da se ne očekuju štete, ali će za svaki slučaj ekipe biti u pripravnosti.

Dunav će biti u porastu narednih dana, a smanjenje i opadanje se očekuje u narednih nekoliko sedmica, jer je na toj velikoj evropskoj reci stagnacija sporija nego na Savi, procenio je Smiljanić.

Prema ranijoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u celoj Srbiji do 15. juna očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, uz mogućnost retkih lokalnih pljuskova u planinskim krajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: