Srbija zatražila izručenje Kalinića

Ministarstvo pravde uputilo nadležnim organima Hrvatske molbu za izručenje Sretka Kalinića, izjavila je ministarka pravde Snežana Malović.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

13:06

Default images

Kalinić je u Srbiji pravosnažno osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića i udruživanje u zemunski kriminalni klan.

Malovićeva je rekla da Ministarstva pravde Srbije i Hrvatske usaglašavaju tekst ugovora o izručenju kada su u pitanju krivična dela organizovanizovanog kriminala i druga teška krivična dela, kojim će biti predviđeno i izručenje domaćih državljana.

Odluka o izručenju Sretka Kalinića Srbiji će, osim izmena hrvatskog ustava, morati da sačeka i njegovo hapšenje u toj zemlji.

Budući da je Sretko Kalinić rođen u Hrvatskoj, veliki problem u celom postupku, osim toga što Ustav te zemlje ne podrazumeva izručenje domaćih državljana, moglo bi da bude i to što, kako navode nadležni, Kalinić u Hrvatskoj još nije ni uhapšen.

Maja Rakić iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske tvrdi za “Insajder” da Srbija toj zemlji još nije dostavila dokumentaciju o krivičnim delima za koja je Kalinić osuđen.

“Republika Hrvatska nije nikada zaprimila nikakvu službenu obavjest o tome za koja se zapravo kaznena djela on tereti, niti je zaprimila nikakvu dokumentaciju iz koje bi proizilazila osnovana sumnja u njegovu krivnju”, kaže Rakićeva.

“Stoga u Repbulici Hrvatskoj nikada nije bilo niti osnova za pokretanje bilo kakvog kaznenog postupka protiv njega”, dodaje ona.

Maja Rakić kaže i da su hrvatske vlasti od Srbije tražile dokumentaciju o Kaliniću još 2003. godine, kada je za njim raspisana Interpolova poternica, ali da taj materijal nikada nije stigao u Zagreb.

“U trenutku kada je raspisana protiv njega Interpolova međunarodna potjernica, Republika Hrvatska je zatražila dostavu dokumentacije temeljem koje bi ona eventualno mogla pokrenuti kakav kazneni postupak u Republici Hrvatskoj”, navodi ona.

“Budući da bilo bi moguće protiv njega voditi postupak i u Republici Hrvatskoj za kazneno djelo počinjeno izvan teritorija Republike Hrvatske. Ta dokumentacija nije nikada stigla, tako da mi ni danas nismo obavješteni o tome za koje je točno djelo on osuđen, niti smo dobili tu presudu”, kaže Rakićeva.

Istovremeno, portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec demantovao je za “Insajder” vest o Kalinićevom hapšenju.

“Možda nije točna informacija da je on uhićen, točna je informacija da ga mi ovog trenutka tretiramo kao žrtvu kaznenog djela. Dakle, on je žrtva u kaznenom djelu pokušaja ubojstva. Možda je važno reći da on u ovom trenutku i nije pokretan zbog svog zdravstvenog stanja, zbog toga što je teško ranjen i što su mu ozlijede okvalificirane kao ozlijede koje su po život opasne”, objašnjava Borovec.

“Ne može otići, dakle. On je ovog trenutka privezan za bolesnički krevet, ali važno je spomenuti da ga mi ovog trenutka tretiramo kao žrtvu kaznenog djela. Da li će se njegov status promjeniti, u smislu da on postane osoba koja je lišena slobode ili koja je uhićena zbog nekog drugog razloga, o tome je u ovom trenutku teško govoriti. Može se i to”, dodaje on.

Za to vreme u Srbiji, nadležni organi, ali i javnost mnogo očekuju od saslušanja trećeg čoveka nekadašnjeg zemunskog klana Miloša Simovića.

Od njega se očekuje da pruži korisne informacije koje bi pomogle rasvetljavanju političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i o preostalim odbeglim članovima zemunskog klana Vladimiru Milisavljeviću, Milanu Jurišiću i Ninoslavu Konstantinoviću, ali i o mnogim nerešenim ubistvima koja je počinio zemunski klan.

Novinar “Blica” Vuk Cvijić, međutim, sumnja u to da će Simović biti raspoložen da nadležnima pruži te informacije.

“On sigurno dosta o tome zna, samo je pitanje koliko će da govori. On je čovek koji je dosta znao i bio je uključen u sve poslove zemunskog klana, zna kontakte i zna kako je to išlo, zna ko se sa kim viđao i čak je prisustvovao lično nekim veoma važnim sastancima, ali videćemo koliko je on spreman da govori o tome”, kaže Cvijić.

“Treba biti obazriv. Njegov brat Aleksandar je u zatvoru i oni su vezani, sve su radili zajedno, tako da neka nagodba sa jednim od braće da ne uključuje drugog, teško je izvodljiva. Tako da ja ne verujem da će se, barem iz ove perspektive, nešto mnogo otvoriti”, ocenjuje on.

Javnosti su u međuvremenu ponuđeni I razlozi zbog kojih je došlo do ranjavanja Sretka Kalinića u predgrađu Zagreba.

Naime, zamenik direktora hrvatske policije Milijan Brkić rekao je da su se Simović i Kalinić posvađali zbog žene.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", Kalinić je tokom dugogodišnjeg zajedničkog bega bio u tajnoj vezi sa Simovićevom suprugom, što je dovelo do raskida prijateljstva, svađe i ranjavanja u pripitom stanju.

Zagrebački list navodi i da je Simovićeva supruga dolazila u posete sa novcem iz Srbije.

Temom odbeglih pripadnika zemunskog klana baviće se vanredni “Insajder” koji će na TV B92 biti emitovan u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: