Belka na čelu NB Poljske

Bivši poljski premijer Marek Belka zvanično je postavljen na čelo Narodne banke Poljske.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

12:33

Default images

Poljski parlament izabarao je Belku umesto Slavomira Skšipeka koji je tragično poginuo u padu aviona predsednika Poljske kraj Smolenska u Rusiji.

"Braniću stabilnost zlota i jačaću nezavisnost Narodne banke", kazao je Belka polažući zakletvu u Sejmu. Na mesto guvernera centralne banke bivšeg privremenog premijera vlade levice u poslednjoj godini mandata pred izbore 2005. godine predložila je vladajuća Građanska platforma.

Posle poraza Saveza demokratske levice na tim izborima, Belka (52), jedan od glavnih ekonomista levice, bio je na visokoj funkciji u Međunarodnom monetarnom fondu.

"Centralnoj banci ni poljskoj monetarnoj politici nije potrebna nikakva revolucija. Potreban je samo signal na tržištu da je zlot stabilan i da je poljska privreda stabilna", kazao je juče pred glasanje u Sejmu Belka.

Kada je u pitanju ulazak Poljske u zonu evra, novi guverner je bliži oprezu konzervativne opozicije, koja je juče glasala protiv njega, nego optimizmu liberala koji su ga predložili.

"Ulazak u evrozonu je kao izlazak na autoput. Može da se po njemu vozi brže ali, ako nemate odgovarajući automobil, može da se završi nesrećom", upozorio je Belka.

On smatra da bi Poljska na evro trebalo da pređe tek kada to za nju bude povoljno i kada bude u stanju da izbegne i negativne pojave, kao što su pregrevanje privrede, eksplozija plata, špekulativne banke.

Poljski ministar finansija Jacek Rostovski izrazio je zadovoljstvo tim imenovanjem i uveren je da će sa Belkom sarađivati bez problema.

Protivnici imenovanja čude se što je na mesto guvernera postavljen čovek koji u 21. veku ima fobiju od kredita i nikada u životu nije uzeo nijedan, ni najmanji.

"Krediti imaju tu lošu osobinu da moraju da se otplaćuju. Kada je ne bi imali, uzimao bih ih i ja punim šakama", objasnio je svojevremeno Belka.

Varšavljani od Belke očekuju da će kao i kada je bio premijer ići na posao pešice a svako će moći, kao pre pet godina, da ga zaustavi i zapita za zdravlje nacionalne valute i inflaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: