Bez zabrane eksploatacije nafte

Zvaničnici američke administracije u Kongresu prete da će vlada SAD utvrditi osnovni uzrok izlivanja nafte u Meksičkom zalivu i da će krivci odgovarati.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

11:59

Default images

A sa druge strane, političari u Luizijani brane naftnu i gasnu industriju tvrdeći da je njihova ekpolatacija jedini posao koji garantuje zaradu u tom delu SAD.

Zabranu da se crpe naftne bušotine u meksičkom zalivu oni porede sa idejom da se zbog jednog pada aviona zabrane letovi u SAD.

Iako gnevni zbog ekološke katastrofe koja preti na uništi obale, zvaničnici Luizijane sve glasnije upozoravaju da bi odluka Obamine adminsitracije da se privremeno zabrani ekspolatacija nafte u toj oblasti mogla ozbiljno da ugrozi ekonomiju tog dela SAD.

"S jedne strane nastradali su svi ribari zato što se nafta u nekim poredelima pojavila veoma blizu obale, a sa druge strane imate I inaftnu industriju koj aće zbog moratorijuma biti postpuno desetkovana. To je dupla šteta zbog koje će svi trpeti”, kaže Drejk Potije iz Privredne komore Houme.

Turisti u pojedinim delovima Floride prvi put su obavešteni da ne smeju da plivaju niti love ribu. Zabrana pecanja važi za one koji od tog posla žive.

"Moja porodica ovde već 134 godine uzgaja ostrige, a izgleda da su nam ovo poslednji dani u tom poslu. Jedina nam je nada da ponovo otvore oblast u kojoj se nalazimo za ribarenje, pa da možemo da nastavimo da radimo”, rekao je Al Sanseri, ribar.

U međuvremenu ekolozi i veterinari pokušavaju da spasu što se spasiti može. Među najugroženijima su ptice i kornjače.

"Ove kornjače su zdrave. Uspeli smo da ih očistimo od nafte i sada ćemo ih samo nadgledati. Dajemo im svu neophodnu i najbiolju mogućiu negu, redovno i kvalitetno ih hranimo. Verujem da će uskoro moći da se vrate u svoje prirodno okruženje”, izražava nadu veterinar Majkl Zikardi.

Napori da se zaustavi izlivanje nafte i dalje su u toku ali još nije tačno utvrđeno koliko se dnevno nafte izliva. "Britiš petroleum" tvrdi da uspeva da zaustavi izlivanje 15 hiljada barela nafte dnevno dok državni zvaničnici procenjuju da se dnevno i dalje izliva između 12 do 25 hiljada barela nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: