Japanu preti grčki scenario?

Novi japanski premijer Naoto Kan upozorio je da bi Japan mogao da se suoči sa finansijskim problemima poput onih u Grčkoj

Izvor: Beta

Petak, 11.06.2010.

10:25

Default images

On je rekao da se pod hitno mora uraditi nešto da bi se smanjio narasli javni dug.

Kan je u prvom obraćanju parlamentu istakao da Japan, druga po veličini svetska ekonomija, ne može da dopusti dalji rast duga dok su državne finansije pod pritiskom starenja i smanjenja populacije.

"Teško je držati se politike koja suviše zavisi od zaduživanja. Kao što vidimo iz finansijske zbrke u Evropi zbog Grčke, naše finansije mogle bi da kdožive krah ako se izgubi poverenje u japanske obveznice i preostane samo sve veći dug", kazao je Kan.

Japan ima najveći javni dug među industrijski razvijenim zemljama. U prošloj godini, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, dug je
dostizao 218,6 odsto japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Šesti japanski premijer za četiri godine, koji je pre premijerske kratko bio na funkciji ministra finansija, obećao je i da će vlada sarađivati sa Bankom Japana da bi se izbeglo povećanje deflacije, kao i da će se fokusirati na razvoj "sveobuhvatne" politike.

Kan je najavio da će detalje plana ekonomskog razvoja saopštiti kasnije ovog meseca dodajući da cilja na ekonomski rast veći od dva odsto godišnje do fiskalne 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: