I EU pomaže ekonimiji Palestine

Evropska komisija planira da sledećih meseci potpuno otvori tržište EU za palestinski izvoz, kako bi pomogla u jačanju palestinske ekonomije.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

21:01

Default images

Prema važećem sporazumu Evropske unije sa palestinskim vlastima, industrijski proizvodi iz Palestine imaju bescarinski pristup na tržište 27-članog bloka.

Sporazumom se takođe zahteva da palestinske teritorije za pet godina ukinu carine na uvoz iz EU, preneo je Rojters.

Odluka EU da unapredi bilateralnu trgovinu objavljena je posle sastanka komesara EU za trgovinu Karel de Guht sa palestinskim ministrom ekonomije Hasanom Abu-Libdehom.

Palestinska trgovinska razmena sa EU vredela je 71 milion evra u 2008, što je manje od petine programa pomoći EU za palestinske teritorije u toj godini. To čini Palestinu najmanjim trgovinskim partnerom bloka.

Ekonomski uslovi u Pojasu Gaze, koji zajedno sa Zapadnom obalom čini Palestinske teritorije, pogoršani su u poslednje tri godine zbog izraelske blokade te male enklave.

SAD su u sredu saopštile da će obezbediti gotovo 400 miliona dolara nove pomoći za Palestince, uključujući finansiranje projekata za povećanje konkurentnosti privatnog sektora i unapređenje infrastrukture na Zapadnoj obali i u Gazi.

De Guht je ukazao da EU nastavlja da podržava nastojanje Palestinskih teritorija da postanu posmatrač u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što bi im omogućilo da postanu deo multilateralnog trgovinskog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: