Francuska prodaje zamkove,kasarne..

Francuska vlada je odobrila plan privatizacije državnih nekretnina, među kojima i spomenika arhitekture, zamkova, letnjikovaca, kasarni, farmi, lovačkih domova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.06.2010.

16:44

Default images

Za 1.700 objekata vlada Nikole Sarkozija ocekuje da će uprihodovati nekoliko milijardi evra, kojima će se pokrivati budžetski deficit, piše londonski "Tajms".

Na prodaju će biti nekoliko stotina objekata u veoma zapuštenom stanju, jer država nema sredstava za njihovo održavanje.

Na listi su i veoma skupe nekretnine, kao što je hotel "De Seignelay" u centru Pariza i raskošni letnjikovac na obali Ženevskoj jezera.

Ministar finansija Fransoa Baroen nije želeo da otkriva procenjenu vrednost nekretnine, ali "Tajms" podseća da je od 2005. godine država prodala nekoliko stotina objekata i zaradila tri milijarde evra.

Ostvarena sredstva su završila u budžetima ministarstava i institucija u čijoj su nadležnosti bili objekti.

Nova rasprodaja će biti mnogo veća, a novac će se usmeriti u federalni budžet.

Za učešće u licitaciji pozvani su kako lokalni tako i strani kupci. Jedini uslov za potencijalne kupce je kontrola legalnosti sredstava investitora. Na taj način francuski službenici žele da izbegnu ponavljanje skandala, koje su izazvali afrički diktatori kupovinom nekoliko zamkova u Francuskoj.

Francusko ministarstvo finansija će, sem toga, proveriti i ciljeve kupovine nekih objekata, poučeno iskustvom prethodne prodaje istorijskog zdanja Nacionalne kovačnice novca i jedne banke po nižoj ceni.

Investitor je, oborivši cenu, posle izvesnog vremena prodao nekretnine znatno skuplje.

Ideju privatizacije spomenika arhitekture podržali su i francuski istoričari, u nadi da će kupci imati dovoljno sredstava za restauraciju koju država ne može da priušti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: