Sajt ombudsmana za zaštitu dece

Tim zaštitnika građana predstavio je sajt namenjen deci i mladima (www.pravadeteta.rs), koji treba da ih upozna sa njihovim pravima i mogućnošću da ih štite.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

15:24

Default images

Zaštitniku građana mogu da se obrate elektonskom poštom, da razgovaraju sa pravnicima telefonom, da dođu direktno ili podnesu pritužbu poštom.

Ova posebna internet strana urađena je u saradnji sa misijom OEBS i uz stručnu podršku katalonskog ombudsmana iz Španije, koji ima iskustvo duže od dve decenije, kaže zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić-Orlandić.

Na sajtu je predstavljena pritužba, kako se popunjava i dostavlja, ali je moguće i da se deca jave zaštitniku građana kako bi prvo videla da li njihov problem predstavlja povredu prava.

Lukšić-Orlandićeva je rekla da su im se do sad pre svega obraćali roditelj radi zaštite prava deteta, navodeći pri tome oblast obrazovanja ili problem poveravanje dece jednom od roditelja posle razvoda, što je podrazumevalo proces kontrole prema školi, odnosno Centru za socijalni rad.

Roditelji, odnosno dete, kaže Lukšić-Orlandićeva, obraćaju se žaleći se na neadekvatan odnos nastavnika prema njemu, na omalovažavanje, vređanje, vršnjačko nasilje.

Prema njenim rečima, planirano je intenziviranje kampanje upoznavanja dece sa mogućnošću da zaštite svoja prava, koja podrazumeva plakate u školama i deljenje brošura.

Predviđeno je da se do kraja godine izabere, na konkursu po školama, grupa savetnika dece od 13 do 17 godina koji će zaštitniku građana pomagati da bolje razume probleme sa kojim se sreće taj uzrast.

Prema rečima Lukšić-Orlandićeve, zaštitnik građana uvek proverava navode pritužbe u postupku kontrole iako može nekad da izgleda, na prvi pogled, da su predimenzionirani i subjektivni.

Nekad odemo na lice mesta, na primer u školu, ili okupimo sve aktere koji su uključeni u slučaj, rekla je ona.

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Rut van Rijn istakla je važnost postavljanja ovakvog sajta da deca i mladi shvate kako može da im se pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: