AI nezadovoljan raseljenjem Roma

Preseljenje Roma koji su živeli u nehigijenskom naselju ispod mosta Gazela bilo je nasilno i nelegalno, ocenila je organizacija Amnesti internešnal.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

13:15

Default images

Ova organizacija je pozvala evropske institucije da izvrše pritisak na grad Beograd i republičke vlasti da obezbedne adekvatan smeštaj raseljenim Romima.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas razočaran je sadržajem izveštaja. On je istakao da treba biti realan i sagledati šta je sve grad uradio na poboljšanju života Roma.

Romima koji su živeli kod Gazele prekršena ljudska prava, jer su prinudno preseljeni, nisu na vreme obavešteni gde se i kada sele i nisu mogli da se pripreme za selidbu, tvrdi Amnesti internešnal.

Ova organizacija shvata da je ekonomska križa, ali insistira na poštovanju prava Roma i pokreće kampanju pritiska na vlasti u Srbiji da poboljšaju položaj ove zajednice.

“Institucije to mogu da urade tešnjim povezivanjem prava koja Romi imaju u Srbiji sa procesom pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Mi ćemo krajem sledeće nedelje lobirati u Evropskoj komisiji, kada budemo išli da razgovaramo o napretku koji je Srbija napravila u procesu prilbližavanja Uniji. Želimo i da se Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka obavežu da neće uplaćivati dogovorena sredstva dok uslovi za smeštaj Roma ne budu zadovoljavajući”, kaže Šon Džons iz Amnesti internešenela.

Izveštaj, čija se šira verzija očekuje krajem godine, saslušao je i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Razočaran je njegovih sadržajem, jer kako navodi, nije realno sagledano šta je sve grad uradio da popravi položaj Roma

"Ne kažem da je taj smeštaj najbolji na svetu, ali je mnogo bolji od onoga kakav je bio. Tamo su dobili nameštaj, koji je većina od njih prodala, ali je njihov, pa mogu da rade s njim šta žele. Tamo imaju uslove za kanalizaciju, ličnu hijgijenu, struju, i ne moraju da je vuku sa bandera. Imaju grejanje i sve to plaćaju građani Beograda iz svog budžeta“, kaže Đilas.

Beograd će, kako tvrdi njegov prvi čovek, i dalje raditi na tome da poboljša položaj Roma, posebno romske dece.

Đilas dodaje da ne vidi način kako da komunicira sa onima koji žele da zarade svoje visoke dnevnice plasirajući izveštaje koji, prema njegovoj oceni, nemaju veze sa realnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: