Iran, ipak, dobija ruske rakete

Isporuka ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-300 ne potpadaju pod uticaj nove rezolucije SB o Iranu, izjavio je predstavnik MIP-a Rusije Andrej Nesterenko.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

12:41

Default images

"Budući da u rezoluciji o Iranu postoje odredbe koje se odnose na određene vrste naoružanja,mogu da kažem da sredstva PVO nisu obuhvaćena registrom UN", kaže on.

Direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Mihail Dmitrijev kaže da se Rusija ne smatra obavezanom reozolucijom o Iranu u delu koji se odnosi na isporuku sistema S-300.

Dmitrijev je kategorički demantovao vesti pojedinih medija da Rusija u potpunosti obustavlja vojno-tehničku saradnju sa Iranom.

"Okviri koje ustanovljava rezolucija ostavljaju veliko polje za takvu saradnju", rekao je on, dodajući da se uvedena ograničenja odnose samo na ofanzivno oružje.

Itar-Tas podseća da je ugovor o isporuci pet divizijskih sistema PVO S-300 PMU-1 bio zaključen pre dve godine i da je, prema izjavama zvaničnika, "procenjen na stotine miliona dolara".

Isporuke još nisu počele, navela je ruska državna agencija.

Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će Moskva preduzeti kontramere ukoliko ruske kompanije budu potpale pod dopunske jednostrane sankcije nekih zemalja Iranu.

"Sa zabrinutošću pratimo izjave koje se odnose na uvođenje 'eksteritorijalnih snakcija', to jest, ograničenih mera po sopstvenom zakonodavstvu prema fizičkim i pravnim licima trećih zemalja", rekao je Nesterenko, dodajući da će zbog toga Rusija "razmišljati kako da na njih reaguje", ukoliko to budu ruska fizička i pravna lica.

On nije konkretno rekao koje bi ruske kompanije mogle biti u pitanju u toj situaciji i koje zemlje su uzrok zabrinutosti Rusije.

Zasad je preuranjeno o tome govoriti, rekao je Nesterenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: