Kakva je dalja sudbina Kalinića

Prema hrvatskom zakonu nema mogućnosti da Sretko Kalinić u toj zemlji izdržava zatvorsku kaznu na koju je osuđen u Srbiji.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 10.06.2010.

01:04

Default images

Sretko Kalinić neće izdržavati zatvorsku kaznu na koju je osuđen u Srbiji, zbog toga što je osuđen u odsustvu, a to hrvatski zakon ne priznaje, kažu za B92 u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa.

Takođe, iz Srbije još nije stigla dokumentacija na osnovu koje bi se razmatralo eventualno suđenje Kaliniću u Hrvatskoj, kaže za "Insajder" B92 portparolka hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Kako javlja novinarka TV B92 Irena Stević, koja se trenutno nalazi u Zagrebu, Sretko Kalinić bi - da nije ranjen i trenutno fizički nemoćan - u ovom trenutku mogao da išeta iz bolnice u Zagrebu.

Policajci koji stoje pored njegovog bolničkog kreveta, zapravo, fizički obezbeđuju Kalinića da bi sprečili da neko ponovo pokuša da ga ubije, a ne da bi sprečili samog Kalinića da pobegne.

Naime, iako je u pitanju čovek osuđen u Srbiji na dve višedecenijske kazne zatvoru, i to u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druga teška krivična dela, te presude izrečene u Srbiji u susednoj Hrvatskoj praktično ne važe jer ne postoji sporazum između Srbije i Hrvatske prema kojem bi osuđeni u jednoj kaznu izdržavao u drugoj zemlji.

Hrvatski Interpol je još 2003. godine upozorio Srbiju da je Kalinić hrvatski državljanin kojem može biti suđeno samo u Hrvatskoj. Zagreb je tada, pre sedam godina, od Beograda tražio dokumentaciju kako bi se Kaliniću, za navode tužilaštva Srbije, sudilo u Hrvatskoj. Međutim, Beograd na taj zahtev nije odgovorio.

Kalinić će tako završiti u zatvoru u Hrvatskoj, samo ako se utvrdi da je na teritoriji Hrvatske počinio neko krivično delo. U ovom trenutku nije poznato da li će lažni pasoši biti osnov kako bi hrvatska policija zadržala u pritvoru čoveka koji u kriminalnom miljeu ima nadimak “Zver”, zbog brutalnosti počinjenih dela.

Temom odbeglih pripadnika Zemunskog klana baviće se vanredni “Insajder” koji će na TV B92 biti emitovan u ponedeljak.

Prelević očekuje da će se suditi Kaliniću

Advokat Božo Prelević kaže za B92 da je moguće Kaliniću suditi u Hrvatskoj zbog zločina počinjenih u Srbiji, ali veruje da bi se Hrvatska vrlo rado lišila Kalinića

On smatra da ukoliko bi se Kaliniću sudilo u Hrvatskoj, postupak bi mogao trajati mesecima pa i godinama.

“Ako bi se sudilo u Hrvatskoj verovatno bi se to radilo putem video linka, on bi imao pravo na izabranog branioca, oni bi sigurno tražili ponavljanje oba postupka, i za organizovani kriminal i za ubistvo Zorana Đinđića. To bi moglo trajati mesecima, verovatno i godinama. Uvek u ponavljanju postupaka, ja ne znam nijedan slučaj je iko dobio drugačiju presudu od one koja je dobijena prvostepenom presudom", kaže Prelević.

Prelević kaže da bi u slučaju da se ponovi proces protiv Kalinića trebalo insistirati i na otkrivanju inspiratora ubistva premijera Đinđića.

“Ja mogu da pretpostavim koja je njegova odbrana, da on sa tim naravno nema ništa, moraće da ukaže na nekog ko je to uradio. Ali ne zaboravite da od trenutka njegovog hapšenja on će biti izložen i mogućnostima mnogih razgovora obaveštajnih služba sa njim”, kaža Prelević.

Blic: Kalinić priznao dve likvidacije

Sretko Kalinić priznao je hrvatskim policajcima dva ubistva koja je počinio kao pripadnik zemunskog klana, piše „Blic”.

Kalinić je takođe dao ime osobe koja je u junu 2006. godine ubila Zorana Vukojevića Vuka i Zorana Povića.

Sa Kalinićem razgorava hrvatska policija, koja očekuje da progovori o svim ubistvima koja je zemunski klan počinio, piše „Blic“.

„Sa Kalinićem razgovaraju hrvatski policajci. On je u teškom stanju, zbog čega sa njim ne može dugo da se razgovara. Pristao je da sarađuje i očekujemo da će progovoriti o svim ubistvima koje je zemunski klan počinio do momenta kada je za njima, zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, raspisana poternica, ali i Sretko Kalinić zločinima koji su počinjeni posle 12. marta 2003“, kaže izvor iz vrha srpske policije.

Kalinića, koga je juče, prema njegovoj tvrdnji, sa dva hica u Zagrebu ranio odbegli pripadnik zemunskog klana Miloš Simović, za kojim se traga, policija je inače dovodila u vezu sa ubistvom Sredoja Šljukića Šljuke i Jovana Guzijana Cunera, dok je za ubistvo Vukojevića i Povića policija dovodila u vezu Aleksandra Simovića, zemunca uhapšenog u novembru 2006. godine.

Za ta dva ubistva, međutim, još niko nije zvanično osumnjičen.

Zbog ranjavanja Kalinića u Hrvatsku su danas otputovala i dvojica načelnika službi beogradske policije, koji će pokušati da otkriju kako su se i pod čijom zaštitom krila dvojica odbeglih pripadnika zemunskog klana. Milorad Veljović, direktor srpske policije, izjavio je da očekuje da Miloš Simović bude uhapšen u toku dana.

Operativni podaci srpske policije, kako saznaje „Blic”, ukazuju na to da su najaktivniju zaštitu u skrivanju u poslednjih sedam godina Kalinić i Simović dobijali od crnogorske tajne službe. U Hrvatskoj se nalaze od kraja januara.

„Srpska policija je krajem januara imala informacije da se Kalinić i Simović kriju u Hrvatskoj. Pretpostavljamo da se od tada nalaze tamo, mada su u poslednjih sedam godina često menjali prebivalište. Podaci iz kriminogenih grupa, koji su dolazili do policije, ukazivali su na to da su boravili u Crnoj Gori, Bosni, Sloveniji, Bugarskoj... U Zagrebu su živeli sa falsifikovanim dokumentima, uredno, bez skretanja pažnje na sebe“, kaže izvor "Blica".

Sretko Kalinić osuđen je za učestvovanje u ubistvu premijera Zorana Đinđića na 30 godina. Učestvovao je kao vatrena podrška u Gepratovoj ulici ukoliko bi neko napao neposrednog ubicu Zvezdana Jovanovića i one koji su bili sa njim - Aleksandra Simovića i Ninoslava Konstantinovića.

Falsifikovana hrvatska dokumenta ukazuju na to da su njih dvojica imali dobre veze sa lokalnim kriminalnim grupama.

„’Zemunci’ su svuda, pa i u Hrvatskoj sarađivali sa lokalnim mafijašima. Ti kontakti ostvareni su uz pokroviteljstvo crnogorske tajne policije, koja je zemunce indirektno štitila još od ubistva premijera Đinđića“, kaže pomenuti izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: