Kameron: Ključna godina za talibane

Ova godina je presudna za NATO snage u Avganistanu da pokažu napredak u suzbijanju pobune talibana, ocenio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.06.2010.

19:56

Default images

Kameron, koji prvi put od izbora boravi u poseti Avganistanu, rekao je da neće narediti povećanje broja vojnika u Avganistanu, prenela je agencija AP.

"Pitanje povećanja trupa nije na agendi Velike Britanije", kazao je britanski premijer, koji se prošlog meseca, posle preuzimanja dužnosti, sastao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem.

Kameron je tokom današnjih razgovora naveo da je konflikt u Avganistanu i dalje prvi na listi spoljnopolitičkih prioriteta njegove vlade.

Velika Britanija ima oko 10 000 vojnika u Avganistanu i drugi po veličini kontingent u okviru međunarodnih koalicionih snaga, posle SAD (94 000).

Kameron je rekaoda je njegova zemlja spremna da pomogne nafnom gigantu "Britiš Petroleumu" (BP) u čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zalivu.

"To je ekološka katastrofa. BP treba da preduzme sve što može ne bi li se izborio sa situacijom, a vlada Velike Britanije je spremna da pomogne", kazao je on novinarima u Kabulu.

Kameron je napomenuo da će to pitanje prvom prilikom biti tema njegovih razgovora sa američkim predsednikom Barakom Obamom, preneo je Rojters.

Zvaničnici u Londonu napominju da bi Kameron trebalo da razgovara sa Obamom telefonom, tokom vikenda. Oni su poslednji put razgovarali 11. maja, kada je Obama bio prvi svetski lider koji je pozvao Kamerona da mu čestita izbor na mesto premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: