Zašto sudovi još nemaju predsednike

Poslanici tvrde da paralement nije kriv što ni dva i po meseca po isteku zakonom propisanog roka, sudovi u Srbiji nemaju predsednike.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

18:35

Default images

Na tim mestima i dalje su vršioci funkcija, a niko od nadležnih ne izlazi s objašnjenjem zašto se krši zakon i ne završava i taj deo preuzetih obaveza u reformi pravosuđa.

Predsednike bira Skupština, ali poslanici na odgovornost prozivaju Visoki savet sudstva čija je dužnost bila da predloži kandidate za predsednike sudova.

Skupština ovde ništa nije kriva – saglasni su i vlast i opozicija. Ako je tako, zašto onda sudovi nemaju predsednike, B92 je pitao člana Odbora za pravosuđe iz Demokratske stranke Vlatka Ratkovića.

“Činjenica je da je rok koji je propisan i određen zakonom probijen, ali pitanje koje ste Vi meni postavili treba da se preusmeri na Visoki savet sudstva, a ne parlament, niti na Odobor za pravosuđe“, poručuje Ratković.

“Mogu da Vam kažem i da Vas uverim da će Narodna skupština, odnosno pre toga matični odbor, a to je Odbor za pravosuđe, odmah čim predlog kandidata za predsednike sudova od strane Visokog saveta sudstva bude utvrđen i dostavljen ovom domu, postupiti u hitnom roku“, uverava on.

Pitali smo i Visoki savet sudstva. U toj instituciji nam je rečeno da se Savet trenutno bavi odgovorima na žalbe neizabranih sudija Ustavnom sudu, a da će i obaveza izbora predsednika sudova biti ispunjena.

Oni postavljaju i pitanje - s obzirom da se osporava ceo izbor sudija, da li to znači da se jedino ne osporava izbor vršilaca funkcija predsednika sudova?

Opozicija, pak, ne vidi ni jedan opravdan razlog zašto predsednici sudova nisu izabrani. Poslanica DSS-a Milica Radović, iz Odbora za pravosuđe, kao veliki problem vidi upravo to što sudove vode vršioci funkcija.

“Ovde imamo situaciju da vi imate vd predsednika suda, koji s jedne strane obavlja tu funkciju, a s druge strane sudi, pošto predsednici, odnosno oni u vd stanju, sude u isto vreme i to ostavlja prostor za veliki uticaj izvršne vlasti. Prvenstveno mislim na vršioce dužnosti“, ocenjuje Radovićeva.

Zakon o sudijama kaže da sudovi predsednike dobijaju do kraja marta. Do danas u parlament nisu stigla imena kandidata za ta mesta o kojima bi se izjasnio parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: