Vukovar se brani od poplava

Hrvatske vode proglasile su redovne mere odbrane od poplava za područje Vukovara, jer je u podne Dunav u tom gradu dostigao nivo od plus 581 santimetar.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

17:29

Default images

Iz Hrvatskih voda javljaju da je nivo Dunava trenutno izravnan s obalom Ostrva sportova u Vukovaru, ali da su već postavljene barijere za metar više od nivoa reke.

Osim barijera na ostrvu, u naselju Budžak koje ugrožava Bobotski kanal kontrolisani su i dodatno pojačani nasipi, izgrađeni nakon poplave 2006. godine.

Kontrole su redovne i u kvartu Olajnica i delovima grada uz reku. Zbog rasta nivoa Dunava juče je iseljena jedna porodica koja živi uz Dunav i za njih je obezbeđen smeštaj u staračkom domu.

Vanredne mere odbrane biće proglašene kad nivo Dunava u Vukovaru dostigne 630 centimetara, pri čemu Dunav u proseku raste oko centimetar i po na sat.

Vrh vodenog talasa u Vukovaru se očekuje u subotu, kad bi Dunav mogao dostići 720 centimetara.

U Hrvatskim vodama ističu da će tada rekom prolaziti 8.000 kubika vode u sekundi, a da će trebati pet do šest dana da nivo Dunava u Vukovaru, nakon prolaska vrha vodenog talasa, padne na nivo kad bi se ukinule i redovne mere odbrane od poplave.

U Iloku je Dunav sinoć prešao nivo od plus 555 centimetara, a vrh vodenog talasa očekuje se u neđelju.

Slavonija i Baranja oporavljaju se od poplava koje su pogodile taj kraj i nanele štetu veću od milijardu kuna (138 miliona evra).

Meštanima su u gradnji nasipa i odbrani od poplava pomagale policija i vatrogasci i oko 400 vojnika, a iako je sve bilo spremno za evakuaciju 1 500 ljudi iz rejona Belog Manastira, evakuacija nije obavljena.

Poplave su, pre nekoliko dana, odnele i jedan život, od povreda je umrla starica iz sela Batina kod Osijeka na čiju se kuću odronilo brdo i zatrpalo je. Povređena su i tri vojnika kad se prevrnula traktorska prikolica u kojoj su prevoženi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: