Švedski milioner naručio krađu?

Šveđanin Anders Hegstrem, uhapšen kao naručilac krađe table sa glavne kapije u Aušvicu, kao inicijatora te krađe je označio švedskog milionera Larsa V.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

17:07

Default images

Tu vesti prenela je poljska agencija PAP, pozivajući se na izvore u tužilaštvu.

"Mogu samo da potvrdim da planiramo da sastavimo zahtev za pravnu pomoć od Švedske", rekla je agenciji PAP portparol tužilaštva u Krakovu Boguslava Marćinkovska.

To regionalno tužilaštvo nadležno je za istragu krađe table sa napisom "Rad oslobađa" sa kapije nekadašnjeg koncentracionog logora koji su nacisti izgradili u Aušvicu na jugu tada okupirane Poljske.

Izvori PAP-a i poljskog radija RMF FM precizirali su da je sam Hegstrem tokom saslušanja u Krakovu označio Larsa V. kao pravog naručioca i incijatora krađe te table.

Prodaja table sa kapije logora trebalo je Hegstremu, prema dosadašnjim saznanjima istrage, da donese novac za eventualne terorističke napade koje bi neonacisti izveli u Švedskoj.

Prema izvorima poljskih medija još nije odlučeno da li će poljski tužilac krenuti u Švedsku da učestvuje u saslušanju ili će ga obaviti sami Ssveđani.

Tablu iz Aušvicu su po nardužbini posrednika sa Šveđanima, jednog poljskog građevinskog preduzetnika, ukrala četvorica sitnih lopova Poljaka u noći 18. decembra prošle godine.

Poljska policija je, zahvaljujući raspisanoj nagradi od preko 28 000 evra i dojavama građana brzo ušla u trag table i našla je posle tri dana na drugom kraju Poljske, presečenu na tri dela i zakopanu u šumi dok ne bude moguć transport u Švedsku.

Policija je uhapsila svu petoricu poljskih lopova, a oni su je naveli na Andersa Hegstrema, bivšeg neonacistu i vođu jedne švedske ekstremističke grupe, navodno sada preobraćenog.

Poljska je zatražila da joj Švedska izruči Hegstrema, što je i učinila 9. aprila. Hegstrem je porekao krivicu i čeka u istražnom zatvoru da policija proveri njegovu verziju događaja i odluči da li će biti optužen i izveden pred sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: