SB UN uveo nove sankcije Iranu

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o novim sankcijama Iranu, zbog odbijanja te zemlje da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

14:56

Default images

Novim sankcijama proširuje se spisak pojedinaca, kompanija i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja u inostranstvo.

Od 15 članova Saveta bezbednosti, za rezoluciju je glasalo 12. Uzdržan je bio Liban, dok su Brazil i Turska glasali protiv.

SAD su sredinom maja predale Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje uranijuma.

"To je jaka rezolucija koja će nametnuti stroge sankcije Iranu. Naš cilj je da ubedimo Iran da zaustavi svoj nuklearni program i postigne konstruktivan dogovor sa međunarodnom zajednicom. Rezolucija se sastoji od mnoštva obavezujućih odredbi i mi smo zadovoljni predloženim merama. Značajno će uticati na Iran koji se upravo zbog toga toliko trudio da na svaki način spreči njeno usvajanje", rekla je Suzan Rajs, ambasadorka SAD pri UN.

Zapad smatra da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije.

Filip Krauli, portparol državnog sekretara SAD, kaže da Iran pokušava da se predstavi kao žrtva.

"U ovoj situaciji Iran ima glavnu ulogu I upravo rukovodstvo te zemlje je propustilo da ispuni preuzete obaveze. Zbog toga mora da snosi posledice. Ako Iran nakon glasanja o sankcijama odluči da promeni stav I odgovori na pitanja međunarodne zajednice , to će svakako biti dobrodošla odluka. Do glasanja će sigurno doći I tada će svaka zemlja članica Saveta bezbednosti morati da kaže šta misli o trenutnoj situaciji. Nadamo se da će glasanje biti uspešno. To će biti prilika da se poašlje jaka, direktna poruka međunarodne zajednice Iranu da mora da promeni sdvoj stav", kazao je Krauli.

EU razmatra uvođenje dodatnih sankcija

Evropska unija planira uvođenje dodatnih sankcija Iranu, a dogovor o novim merama mogao bi da bude postignut u narednim danima, pokazuju dokumenta EU u koje je uvid imala agencija Rojters.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o tome u ponedeljak na sastanku u Luksemburgu, a mere bi mogle da budu spremne za samit šefova država EU 17. juna, navodi se u dokumentima.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, zajedno sa predstavnicima Velike Britanije, Francuske i Nemačke, pokušaće da ubedi druge države članice EU u uvođenje dodatnih sankcija Iranu, pored sankcija, predviđenih rezolucijom, koju je danas usvojio Savet bezbednosti UN.

Cilj je da još četiri iranske kompanije, uključujući dve banke i jednu osiguravajuću kompaniju, budu dodate na crnu listu UN na kojoj su firme čija su sredstva zamrznuta zbog sumnje da pomažu nuklearni program Teherana.

U isto vreme Eštonova će nastaviti sa naporima da ubedi Irance da nastave pregovore o svom nuklearnom programu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, uz podršku SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije, koji zajedno čine tzv. grupu EU3+3, se nada da će se u narednim sedmicama sastati sa Saidom Džalilijem, glavnim iranskim pregovaračem za nuklearna pitanja, kako bi videla da li je napredak moguć.

Reakcije na uvođenje sankcija

Barak Obama (Beta)
Američki predsednik Barak Obama ocenio je da rezolucija Saveta bezbednosti UN o strožim sankcijama Iranu "šalje jasnu poruku" Teheranu.

Obama je rekao da rezolucija podrazumeva najstrože sankcije ikada uvedene Iranu, iako konačni tekst rezolucije nije bio toliko strog kao predlog američke administracije.

Obraćajući se novinarima u Beloj kući ubrzo po usvajanju rezolucije, Obama je rekao da se iranski lideri kriju iza "čudne retorike" dok preduzimaju "vrlo zabrinjavajuće korake" kako bi došli u posed nuklearnog oružja.

I nemačka kancelarka Angela Merkel je pozdravila usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o uvođenju dodatnih sankcija Iranu.

"Snažno pozdravljam usvajanje rezolucije u vezi sa iranskim nuklearnim programom", rekla je Merkelova novinarima, dodajući da taj dokument "jasno pokazuje da će se svet osigurati da Iran nikada ne doće u posed nuklearnog oružja".

Izrael je ocenio da su izglasane nove sankcije Iranu "značajan korak, u dobrom pravcu", izjavio je izraelski vicepremijer Silvan Šalom.

On je, međutim, rekao da "nove sankcije nisu dovoljne" i da treba predvideti nove mere protiv te zemlje "ukoliko ne odustane od svojih nuklearnih planova".

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Izrael smatra da je "odluka Saveta bezbednosti značajna i da dodatno daje na značaju zahtevima međunarodne zajednice u odnosu na Iran".

Predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton danas je, uprkos novim sankcijama, ponovila predlog da se sastane sa iranskim zvaničnicima kako bi pokušali da iznađu rešenje u vezi sa nuklearnim programom te zemlje.

"Usvajanje rezolucije, mada ukazuje na zabrinutost međunarodne zajednice zbog iranskog nuklearnog programa, ostavlja otvorena vrata za nastavak dijaloga", rekao je portparol Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: