Podrška Josipovića "Zagreb prajdu"

Hrvatski predsednik Ivo Josipović primio organizatore ovogodišnjeg "Zagreb prajda" koji će se održati 19. juna, i dao podršku za Povorku ponosa LGBT zajednice.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.06.2010.

20:10

Default images

Josipović neće prisustvovati "Zagreb prajdu", ali će se učesnicima obratiti pismom podrške, što organizatori skupa smatraju da je dovoljno.

Organizatori su zadovoljni budući da je to prvi put da neki hrvatski predsednik prima organizatore Povorke ponosa.

"Smatramo da je ovo velik korak napred jer osoba koja po ustavu zastupa sve građane daje na ovako visokom nivou simboličku političku podršku, a onda i poruku čitavoj javnosti da je to što radimo dobro", rekao je jedan od organizatora Zagreb Prajda, Franko Dota.

"Simbolička i politička podrška koju predsednik Josipović iskazuje u borbi za ljudska prava, a u konkretnom kontekstu u borbi za lezbijska, biseksualna, gej i transeksualna (LBGT) prava važno je ohrabrenje i podstrek svim aktivistima za LBGT prava u Hrvatskoj", rekao je Dota.

Rekavši da nikad nisu tražili prijem kod pređašnjeg predsednika Stjepana Mesića, Dota veruje da bi ih i on primio.

Svoj dolazak na skup od političara su najavile opozicione političarke Vesna Pusić i Mirela Holi, koju su lane verbalno i pljuvanjem napali desničari okupljeni na kontramitingu.

Kako je omladina ekstremno desničarske Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) i ove godine policiji prijavila svoj kontramiting, organizatori “Zagreb prajda“ najavili su da će od ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka tražiti zabranu njegovog održavanja.

"Zakon o javnom okupljanju kaže da ministar može zabraniti javno okupljanje ako poziva na nasilje, rat i diskriminaciju. Kaže se da javni skup može biti zabranjen ako postoji mogućnost da se pretvori u izgred i nasilje. Apelujemo na Karamarka da postupi po zakonu", rekao je Dota.

Kontramiting HČSP je i lane održan, s oko 50-ak učesnika, što je mnogo manje od nekoliko stotina učesnika Zagreb prajda koji su pod policijskom pratnjom šetali gradom.

Zanimljivo je da osim nekoliko verbalnih incidenata i dva nasrtaja na pojedine učesnike, nakon lanjskog Zagreb prajda nije bilo napada na učesnike i drugih težih incidenta, što je bio običaj ranijih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: