Ustav HR koči izručenje Kalinića

Srbija će podneti zahtev za izručenje Sretka Kalinića koji ima hrvatsko državljanstvo. Ekstradicija moguća tek ako Hrvatska promeni ustav.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.06.2010.

13:07

Default images

U međuvremenu, u toku je intenzivna potraga za Milošem Simovićem, koga hrvatska policija tereti da je pucao na Kalinića.

I Kalinić i Simović bili su članovi ozloglašenog "zemunskog klana", a u Srbiji su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora zbog ubistva Zorana Đinđića.

Jedan od ubica Zorana Đinđića, Sretko Kalinić, nalazi se u zagrebačkoj bolnici, gde je zbrinut nakon jučerašnjeg ranjavanja. U hrvatskoj policiji kažu da su ga saslušali i da će s njim ponovo razgovarati kad mu se zdrastveno stanje stabilizuje, kao i da u Zagreb stižu dvojica srpskih inspektora kako bi pomogli u istrazi.

Kalinić za sada ne može da bude izručen Srbiji budući da ima hrvatsko državljanstvo, a Ustav zabranjuje izručenje državljana Hrvatske drugim državama, izjavila je za agenciju Beta portparolka Ministarstva pravde Hrvatske Vesna Dovranić.

Ona je navela da takav zahtev još nisu dobili iz Srbije.

Vesna Dovranić je, međutim, istakla da se vrlo brzo očekuju izmene važećeg Ustava koje bi omogućile potpisivanje bilateralnog ugovora između Srbije i Hrvatske o međusobnom izručenju vlastitih državljana, posebno kada je reč o najtežim krivičnim delima.

Usaglašavanje teksta takvog ugovora između Hrvatske i Srbije je, prema rečima Dovranićeve, u završnoj fazi.

Ministarka pravde Snežana Malović ranije je saopštila da će Srbija tražiti izručenje Kalinića. U pisanoj izjavi za B92 ona navodi da će Srbija podneti zahtev za izručenje, čim dobije zvaničnu potvrdu o njegovom hapšenju, iako zbog posedovanja hrvatskog pasoša Kalinić ne može biti izručen Srbiji.

"Za sada postoji dogovor ministarstava pravde Srbije i Hrvatske da se pristupi potpisivanju Ugovora o međusobnom izručenju domaćih državljana okrivljenih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije. Očekujem da će do toga doći čim Hrvatska izvrši ustavne promene. Želela bih da napomenem da sam postupak ekstradicije može trajati i više meseci", navela je ona.

Ukoliko Kalinić na kraju i bude izručen Srbiji, gde je u odsustvu osuđen na ukupno 40 godina zatvora zbog tri otmice i dva dela terorizma i više teških ubistava, među kojima i ubistvo Zorana Đinđića, on će imati pravo da traži ponavljanje tog suđenja.

"Ukoliko Sretko Kalinić bude izručen, on će biti odmah upućen na izdržavanje kazne, njegovo je pravo da podnese zahtev da mu se ponovi suđenje u njegovoj prisutnosti i ukoliko se ispune uslovi, sud to obično dozvoljava. U takvoj situaciji sud bi ponovio suđenje samo u odnosu na njega, ne dirajući u pravosnažnost presude za sve druge optužene", kaže Maja Kovačević, portparolka Specijalnog suda.

Zbog svoje okrutnosti u podzemlju Sretko Kalinić je poznat po nadimku Zver. Kako prenose mediji, taj nadimak opravdao je morbidnim ubistvom srpskog kriminalca Zorana Savića, koga je sekirom rasekao na komade, čekićem mu smrvio krupnije kosti, a ostatke tela zapalio.

"Važio je za najsurovijeg ubicu bez pardona, ali ništa manju težinu nema ni Simović. Nešto pre ubistva premijera izrastao je u figuru koja je odskočila u klanu i čak premašio i Mileta Lukovića Kuma i on nije jedan 'klinac za potcenjivanje'. Podjednako surov kao i Kalinić, ako ne i gori od njega", rekao je Vojislav Tufegdžić, urednik u listu "Blic". Podsetimo, Sretko Kalinić ranjen je juče nedaleko od Zagreba, a hrvatska policija je ubrzo objavila fotografiju osobe koja se traži zbog napada. Iako identitet nije objavljen, na fotografiji je Miloš Simović, takođe član zemunskog klana, optužen za učešće u ubistvu Zorana Đinđića.

Dan nakon što se u njihovim rukama našao Sretko Kalinić, hrvatska policija otkrila je dva stana u kojima su se krili odbegli pripadnici zemunskog klana u Zagrebu. Miloš Simović, što je i očekivano, nije pronađen u tim stanovima.

O Simoviću nema drugih detalja, što potvrđuje i portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec.

"Teško je to ovog trenutka reći, nije isključena mogućnost da je napustio područje Republike Hrvatske, to ćemo tek znati kada bude uhapšen", kaže Borovec.

Direktor srpske policije Milorad Veljović sinoć je rekao da očekuje da će i Simović tokom dana naći iza rešetaka i nije isključio mogućnost da su odbegli Zemunci povezani i sa klanom osumnjičenog narko bosa Darka Šarića.

Novinar "Jutarnjeg lista" i "Globusa" Gordan Malić kaže da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću tvrditi da li će i Simović biti uhapšen.

"Ono što je sigurno da su ti stanovi tzv. sigurne lokacije, a to znači da su skrivene i od očiju javnosti i od očiju policije. Za njih se uvek pobrinu saradnici u, da tako kažem, domaćinskom miljeu. Dakle, u ovom slučaju, zagrebački krimi milje, verovatno pripadnici nekih zagrebačkih kriminalnih klanova", kaže on.

"I to zapravo pokazuje jednu praktičnu mogućnost nadzora nad kriminalcima iz Srbije koji dolaze u Hrvatsku, a to je naprosto malo bolje nadzirete hrvatske kriminalne klanove i nadzirući hrvatske kriminalne klanove u mrežu nadzora mogu upasti i mehuri zalutalih srpskih kriminalaca i obratno", smatra Malić.

Urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm kaže da nije iznenađen pojavom Kalinića i Simovića u Hrvatskoj i dodaje da je skrivanje u regionu jedno od pravila balkanskih kriminalaca. On veruje da se i ostali odbegli Zemunci, pre svih Milan Jurišić i Vladimir Milisavljević zvani Budala, kriju u regionu, a ne u zemljama Evropske unije kako se spekuliše.

Razultat saradnje ili splet srećnih okolnosti

Mediji u Srbiji još pre nekoliko meseci pisali su o tome da su Miloš Simović i Sretko Kalinić u Hrvatskoj. U hrvatskoj policiji to su tada demantovali i čak uputili protestnu notu, zbog narušavanja ugleda.

Novinari iz regiona koji pišu o organizovanom kriminalu navode da je jučerašnje hapšenje Sretka Kalinića splet slučajnih okolnosti, ali kažu da to ne znači da su dve države nemoćne kod ovakvih slučajeva.

Postavlja se pitanje nije li pre reč o propustu, a ne o saradnji, jer su u pitanju lica koja se nalaze na Interpolovoj poternici.

Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec kaže da se različiti zaključci mogu izvući, ali i da su mogućnosti policije ipak ograničene.

“Mogu se iz toga izvlačiti i različite teze, ali praktično ne postoji nijedna država na svetu u kojoj su pronađene sve osobe za kojima se traga. Dakle, veliki broj, nekoliko hiljada osoba u svetskim razmerama su one za kojima se traga i dakle, apsurdno je uopšte pomišljati da svaka osoba za kojom je raspisana poternica odmah istog trenutka mora biti pronađena, to je praktično, a i teoretski nemoguće“, kaže Borovec.

A u Hrvatsku su poslata i dvojica srpskih policijskih istražitelja kako bi se priključili timu zaduženom za rešavanje zločina koji se dovode u vezu sa pripadnicima srpskog podzemlja.

"Dvojica vrsnih srpskih policijskih istražitelja koji su dobro upoznati sa prilikama, odnosima i načinom rada srpskog kriminalnog miljea, priključiće se našem timu istražitelja", potvrdio je Borovec agenciji Hina.

Borovec je naveo da će uloga tima istražitelja biti rasvetljavanje ubistva i ostalih zločina koji se dovode u vezu sa srpskim podzemljem, počinjenih ne samo na području Hrvatske, nego i u zemljama Evropske unije i regiona.

Novinari Dejan Anastasijević i Gordan Malić, međutim, smatraju da je u slučaju privođenja Kalinića pre reč o spletu slučajnih okolnosti, nego o policijskoj saradnji između dve zemlje.

“Samo hapšenje Kalinića, koje je posledica obračuna koji je imao sa svojim bivšim kolegom iz klana – Simovićem je definitivno spoj okolnosti. Međutim, u kojoj će meri MUP-ovi Hrvatske i Srbije deliti nove informacije do kojih su srećom došli, kako će ići sa ekstradicijom to su ona pitanja na kojima će se testirati koliko ima suštine u toj saradnji“, smatra Anastasijević.

"Mislim, u ovom slučaju je u pitanju čista slučajnost podaci o boravku i Kalinića i Simovića u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim drugim državama regije su bili poznati policijama obe države. Međutim, činjenica je da ni jedna ni druga policija nisu nadzirale njihovo kretanje. Budući da je to naprosto problem u funkcionisanju regionalne saradnje među policijama koji se sada rešava kao što znamo sporazumima o stvaranju zajedničkih centara za borbu protiv organizovanog kriminala", kaže Malić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: