Poslanici o visokom obrazovanju

Skupština raspravlja o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, kojima se regulišu i uslovi pod kojima studenti stiču pravo na finansiranje iz budžeta.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

22:57

Default images

Izmene traži Vlada, po hitnom postupku, uz obrazloženje da su neophodne kako bi se poboljšala prohodnost studenata na ispitima.

Studenti mogu da budu zadovoljni, poručuju iz vladajuće većine. Zakon se menja u kratkom roku, ali i vlast i opozicija saglasni su da su promene neophodne. Na izmene su amandmane podnele obe strane.

Sugestije vladajuće većine preneli su poslanici Nataša Vučković iz DS-a i Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije.

Predloženim rešenjima predviđeno je zadržavanje 48 bodova kao uslova za upis naredne škoske godine, povećan je broj ispitnih rokova na šest, ali i završetak školske godine do 10. oktobra, do kada studenti moraju steći uslov za upis naredne godine. Neke ideje opozicije sada su ušle u zakon, mada su predlagane još pre dve godine, kaže poslanik Zoran Šami iz DSS, koji je i profesor Beogradskog univerziteta.

Zakon predviđa i da ubuduće Vlada daje saglasnost na visinu školarine. O sudbini predloženih amandmana odlučivaće se tokom rasprave. Opozicione partije podršku zakonu uslovljavaju njihovim prihvatanjem.

U izradi predloga učestvovala je Konferencija univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: