Internet je budućnost informisanja

Internet će u bliskoj budućnosti biti glavni izvor informisanja, a opstanak tradicionalnih medija zavisiće od toga koliko će uspeti da se prilagode tržištu.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

16:31

Default images

To je istaknuto na tribini Danas konferans centra pod nazivom "Informacione tehnologije i budućnost medija u Srbiji".

Skoro polovina građana Srbije poseduje računar, a internet koristi njih 37 odsto, a 25 odsto preko interneta prati televizijski program i najvažnije vesti.

Sa druge strane kupovina dnevnih novina je u odnosu na 2008. godinu pala za 13 odsto. Analitičari smatraju da je to je sasvim prirodni tok promena, kao kada je televizija zamenila radio, kao i da će i ubuduće i dalje svaka medijska roba imati svog kupca.

"Za onoga ko želi da konzumira analitičko istraživačko novinarstvo on će to potražiti u tradicionalnim medijima ili medijima koji će se pojaviti tek kod nas", kaže Đorđe Padejski, šef Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a.

Ipak, ključna stvar je kako naplatiti informaciju preko interneta. Učesnici konferencije kažu da je veoma bitno ispitati publiku, dati joj ono što želi i kroz to provući reklamu.

"Neposredan kontakt sa slušaocem odnosno sa posetiocem će pokazati tom poslu, koji god da je to, čime vi treba da se bavite", rekao je Vladimir Živaljević sa televizije Arena Sport.

"Na sajtu cnn.com vi vidite kako su postavljeni klipovi koji su inače emitovani i u oflajn programu, ali oni vam tu serviraju neku reklamu pre početka samog klipa i tako zarađuju novac i na svom internet izdanju. Što znači da donosi neki prihod", rekao je Radomir Lale Marković, iz IT TV produkcije.

Oni koji se najbrže prilagode novim tehnološkim promenama najviše će profitirati, ističu stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: