Ko je kriv za novo "Panonsko more"

Po procenama poljoprivrednika, oko 10.000 hektara oranica i pašnjaka je poplavljeno duž obala Tamiša na potezu između Zrenjanina i Pančeva.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

16:20

Default images

Katastrofa je mogla da se izbegne, tvrde poljoprivrednici, da su kanali za odvodnjavajne bili očišćeni na vreme.

Branislav Poznanović, stočar iz Uzidina, kaže da ne zna da pliva i plaši se vode kao i svi ljudi koji ne znaju da plivaju, ali mora svakog dana da ide čamcem da nahrani stoku.

Stočari obično u najgorem slučaju idu da nahrane stoku traktorom ili automobilom, međutim Branislav, ratni invalid svakog dana čamcem dolazi do svoje stoke koju je izliveni Tamiš zarobio.

Još ne postoje zvanične procene koliko je hektara pašnjaka i njiva poplavljeno duž Tamiša - najugroženija sela su Tomaševac, Uzdin, Orlovat i Botoš. Poplavljeni su pašnjaci i oranice.

Najveća je poteškoća što njihove krave bukvalno plivaju u vodi i nemaju gde da ih napasaju, kaže Todor Bajer, iz udruženja stočara Uzdin.

Popavljeno je 10.000 hektara, a možda i više, to niko ne zna, kaže Branislav.

Međutim, dok su ogormne površine pod vodom, kanali koji bi trebalo da služe za odvodnjavanje su zamuljani i poluprazni.

Branislav kaže da petnaest godina, koliko je on ovde, nije video nijednom da je ušao bager da očisti kanale, jer da su jedan kilometar nasipa godišnje pravili, nešto bi uradili.

Paradoks je da su svi stočari i ratari Banata i ove godine, dok im atari više liče na veštačka jezera, uredno dobili račune za odvodnjavanje.

Panonsko more izgleda kao da se vraća, međutim, da se na vreme mislilo - moglo je da se spreči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: