Optužnica za zločin u Čajniču

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog zločina protiv čovečnosti u Čajniču.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

15:53

Default images

Optužnice su podignute protiv Milutina Kornjače, Milorada Živkovića i Duška Tadića koji se nalaze u pritvoru.

Oni su osumnjičeni da su za vreme rata u BiH, od polovine aprila 1992. do kraja maja 1992. godine, u opštini Čajniče, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civile Bošnjake.

U optužnici se navodi da su oni učestvovali "u nameri da se izvrši progon civilnog muslimanskog stanovništva opštine Čajniče na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i verskoj osnovi".

"Posledice napada su da je civilno bošnjačko stanovništvo protivzakonito zatvarano, ubijano, deportovano ili prisilno preseljeno, mučeno i podvrgnuto drugim nečovečnim delima slične prirode koja su učinjena u nameri nanošenja velike patnje ili ozbiljne ili fizičke povrede ili narušenja zdravlja", navodi Tužilaštvo BiH.

Milun Kornjača je bio komandant paravojne jedinice "Plavi orlovi", Milorad Živković je bio načelnik Stanice javne bezbednosti Čajniče i član Kriznog štaba opštine Čajniče, a Duško Tadić je bio pripadnik paravojne jedinice "Plavi orlovi".

Prema navodima optužnice, oni su učestvovali u hapšenju civila, njihovom zatvaranju u metalnom kontejneru i u Lovačkom domu na Mostini u opštini Čajniče.

"Civili su bili zatvoreni u krajnje skučenom prostoru, u nehigijenskim uslovima, bez dovoljno vazduha, svetlosti, hrane i vode, ispitivani i zlostavljani, pri čemu su zadobijali teške telesne povrede praćene gubitkom svesti, prelomima kostiju i zuba", navodi se u optužnici.

Dodaje se i da su njih trojica 19. maja 1992. godine učestvovali u ubijanju 11 civila u Lovačkom domu pucanjem iz automatskih pušaka i aktiviranjem ručnih bombi u Lovačkom domu.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: