Bentler: Nema podele Kosova

Integritet Kosova je garantovan a neće biti ni njegove podele, izjavio je komandant KFOR-a Markus Bentler.

Izvor: Beta

Utorak, 08.06.2010.

15:50

Default images

U intervjuu za Radio Kosova, Bentler je rekao da na Kosovu još ima opasnosti za bezbednost kao i da se situacija na severu može rešiti jedino političkim sredstvima.

Upitan kada se može očekivati okončanje misije KFOR-a na Kosovu imajući u vidu da se trupe na terenu smanjuju, general Bentler je rekao da će to zavisiti od bezbednosne situacije na Kosovu.

On je rekao da se stalno radi na povećanju sposobnosti Policije Kosova i da je, kako je ocenio, postignut značajan napredak.

"Sa njima imamo odličnu saradnju, kao i sa policijom Eulex-a. Vidimo napredak na terenu. Oni su poslednjih dana na jugu Mitrovice uradili izuzetno dobar posao. Mi smo u jednom delu Kosova, na jugu, na njih preneli odgovornost za granicu", kazao je komandant KFOR-a.

General Bentler je rekao da nema nikakve opasnosti izvana, koja bi dolazila iz Srbije.

"Građani Kosova treba da budu mirni i da se osećaju sigurnim. Odlična saradnja sa oružanim snagama Srbije se odnosi na sigurnost adminstrativne granične linije. To je regulisano Kumanovskim sporazumom", kazao je on.

Prema njegovim rečima, pitanja delovanja paralelnih struktura države Srbije na Kosovu su politička i KFOR se time nije bavio direktno.

"Naš posao je da obezbedimo sigurnu sredinu. Paralelne strukture su političko pitanje. One se ne mogu vojno rešiti, već diskusijama. Veoma je značajno da mi sačuvamo neutralnost prema statusu Kosova, jer je to mandat koji su nam UN dale. Mi radimo za sve zajednice koje žive na Kosovu", kazao je Bentler.

KFOR će delovati samo onda kada proceni da takve strukture predstavljaju opasnost po bezbednost zemlje, rekao je i ocenio da paralelne strukture ne postoje samo na severu već i u drugim delovima Kosova.

Komandant KFOR-a je ponovio da strategija za sever Kosova nije dokument međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: