Putin pozvao Iran na saradnju

Ruski premijer Vladimir Putin pozvao predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada da sarađuje kako bi se otklonile zabrinutosti povodom iranskog nuklearnog programa.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.06.2010.

12:30

Default images

"Ukoliko budu uvaženi međusobni interesi, u budućnost će biti moguće gledati sa optimizmom", rekao je ruski premijer.

Putin je rekao da Ahmadinedžad "dobro zna" da se završava rad na izgradnji atomske centrale u Bušeru i da će u avgustu ona biti puštena u rad.

Na plenarnom zasedanju Konferencije o jačanju saradnje i mera poverenja u Aziji ruski premijer je, govoreći posle Ahmadinedžada, rekao da je iranski nuklearni problem potrebno reši "nesumnjivo putem konstruktivnih pregovora uz uključivanje svih zainteresovanih strana i poštovanje interesa svakog od učesnika u pregovorima".

Ahmadinedžad je, kako prenosi ruska državna agencija, rekao da Rusiju i Iran činjenica da su susedi obavezuje na saradnju i razvoj prijateljskih veza.

"Zalažemo se za širenje te saradnje, ali želeo bih da pozovem ruske političare da iskažu oprez i ne nađu se na strani neprijatelja Irana", rekao je iranski predsednik.

"Izbor je na njima, ruskim političarima", dodao je Ahmadinedžad.

Tokom konferencije za novinare u Istanbulu predsednik Irana je upozorio da će uvođenje novih sankcija Iranu biti "velika greška" i najavio da će u slučaju njihovog uvođenja Iran prekinuti razmatranje teme svog nuklearnog programa.

Ahmadinedžad je pozvao zapadne zemlje da prihvate iransko-tursko-brazilsku shemu razmene nuklearnog goriva i dodao da je ta trilateralna inicijativa "poslednja mogućnost" za regulisanje iranskog nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: