Vojni sporazum Srbije i Hrvatske

Petnaest godina od završetka rata, srpska i hrvatska vojska potpisale su sporazum o saradnji, kojim je predviđen niz zajedničkih aktivnosti dve vojske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2010.

16:58

Default images

Dva minstra odbrane, Dragan Šutanovac i Branko Vukelić potpisali su ovaj sporazum za koji tvrde da je korak napred u poboljšanju sveukupnih odnosa između dve države.

Šutanovac i Vukelić su u Zagrebu rekli da će potpisivanje dokumenta doprineti još boljoj saradnji između dve države, ali i stabilnosti celog regiona.

Za Dragana Šutanovca ovaj sporazum je simbolični kraj rata na prostoru bivše Jugoslavije i da otvara mogućnost za još čvršću vojnu saradnju između dve zemlje.

"Srbija i Hrvatska imaju još otvorenih pitanja, a kroz ovaj sporazum imaćemo mogućnost da sarađujemo kako bismo ih rešili", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je rekao da sporazum otvara mogućnost i za saradnju na području vojne industrije i mogućnost zajedničkog nastupa Srbije i Hrvatske na trećim tržištima.

Takođe je rekao da će Srbija koristiti hrvatska iskustva u mirovnim misijama i da planira do kraja ove godine da se vojnici Srbije uključe u mirovne misije u Libanu i na Kipru.

Na pitanje novinara da li je sa hrvatskim kolegom razgovarao o učešću hrvatskih vojnika u međunarodnim snagama Kfora na Kosovu, Šutanovac je odgovorio da je učešće svih međunarodnih snaga u Kforu neophodno kako bi se osigurala bezbednost svih građana Kosova.

Upitan kakav je odnos Srbije prema NATO-u srpski ministar odbrane je kazao da je Partnerstvo za mir, čiji je Srbija članica od 2006. godine "dovoljan okvir za saradnju sa NATO-om".

Šutanovac je najavio da će tokom leta najverovatnije biti otvorena kancelarija Partnerstva za mir u Beogradu.

Hrvatski ministar odbrane Branko Vukelić kaže da saradnja dve države ne počinje tek ovim činom, jer je postojala i do sada, ali se sporazumom "definišu temelji za još bolju saradnju".

Konkretni efekti sporazuma će se videti u razmeni iskustava, posebno zato što je Hrvatska mnogo duže u mirovnim misijama sa kojima je Srbija tek počela. Značajna saradnja će se videti i u obrazovanju vojnih kadrova.

Objasnio je da će o konkretnim oblicima saradnje razgovarati eksperti dve zemlje.

Miletić: Nove dimenzije odnosa

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić ocenio je da potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrane sa Hrvatskom daje novu dimenziju u odnosima između dve zemlje.

"Iskreno se nadam da će odnosi Srbije i Hrvatske, posebno u oblasti odbrane, ići u jednom sasvim novom pravcu i razvijati se u pozitivnom smislu", izjavio je Miletić posle svečanosti formiranja Centra za obuku i usavršavanje podoficira u Pančevu.

Kako je kazao, odnosi Srbije i Hrvatske poprimaju novu dimenziju, i zbog toga ima puno mesta i za vojnu saradnju, a dve zemlje su već dobile podršku država regiona za stvaranje regionalnih centara za obuku, u kojima bi se obučavali i usavršavali kadrovi.

U Srbiji će biti regionalni centar ABHO, a u Hrvatskoj za obuku ronilaca, kazao je Miletić.

Šutanovac sinoć sa Josipovićem

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac razgovarao je sinoć u Zagrebu sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem o saradnji i evropskoj budućnosti dve države.

Saradnja Srbije i Hrvatske u odbrani je važan korak u unapređenju odnosa, koji doprinosi stabilnosti u regionu, ocenili su Ivo Josipović i Dragan Šutanovac.

Šutanovac kaže da je tokom susreta sa Josipovićem potvrđena apsolutna saglasnost da saradnja nema alternativu i da je za budućnost celog regiona neophodna saradnja.

"Saglasili smo se da evropska budućnost i Srbije i Hrvatske treba da bude zagarantovana u okviru Evropske unije, sa željom da imamo zajedničku podršku u tom pravcu", rekao je on.

Šutanovac je naveo i da je predsednik Josipović izneo stavove da je Srbija danas u sasvim novom političkom duhu u odnosu sa Hrvatskom i da je budućnost odnosa Srbije i Hrvatske znatno bolja u odnosu na prošlost".

"Potpuno sam ubeđen da predsednik Josipović i predsednik Srbije Boris Tadić predstavljaju faktor stabilnosti ne samo u ove dve države, već na prostoru celog regiona zapadnog Balkana", rekao je ministar odbrane Srbije.

Ministar Šutanovac je upoznao Josipovića s reformama koje sprovodi Vojska Srbije, s rokovima za postizanje pune profesionalizacije i s planovima za učešće u mirovnim misijama.

Govoreći o rezultatima koje Srbija postiže na planu izvoza robe vojne namene, Šutanovac je pozvao Hrvatsku na saradnju u svim vojnim programima za koje postoji zajednički interes.

Hrvatski predsednik je izjavio da očekuje da će potpisani sporazum između dveju zemalja učvrstiti i proširiti područje međusobne obrambene saradnje koja je od važnosti za ceo region, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: