Đelić: Ratifikacija SSP od 14. juna

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić očekuje da će izveštaj Serža Bramerca biti pozitivan i da će proces ratifikacije SSP-a početi 14. juna u Luksemburgu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2010.

14:20

Default images

Opredeljenje Srbije je ulazak u EU i to ne sme ni na koji način biti uslovljeno bilo kakvim priznavanjem Kosova, jer mi na to nikada nećemo pristati, rekao je Đelić.

On je izjavio da je ulazak u EU u najdubljem interesu građana Srbije. Đelić je podsetio da Srbiju tokom juna na polju evropskih integracija očekuje još nekoliko koraka.

Nekoliko dana posle sastanka u Luksemburgu, u Briselu ću na neformalan način uručiti već pripremljene odgovore na upitnik koji su dobili naši susedi i na taj način demonstrirati da je Srbija spremna da radi na dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, rekao je Đelić.

Đelić će potom, kako je rekao, sa komesarom EU za ekonomska i monetarna pitanja Olijem Renom potpisati podršku od 200 miliona evra u vidu kredita za budžet Srbije za ovu i sledeću godinu.

Komentarišući procene da su okolnosti teške u Evropi i da bi Srbija trebalo da sačeka sa evrointegracijama, Đelić je istakao da Srbija koja pretenduje da bude ozbiljna zemlja, "ne menja svoja strateška opredeljenja, čak i kada naši partneri imaju probleme".

Van Dartel: Ratifikacija SSP-a zavisi od izveštaja

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biće poslat na ratifikaciju u skupštine 27 zemalja članica EU ako novi izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom ostane pozitivan, izjavio je ambasador Holandije Ron van Dartel.

Ambasador Van Dartel je rekao da će Holandija svoj konačni stav izneti kada bude čula izveštaj Bramerca i pošto o tome bude diskutovala na sastanku evropskih ministara 14. juna u Luksemburgu.

Ambasador je naveo da je saradnja Srbije sa Haškim sudom "jedan od političkih kriterijuma koje je EU postavila kao uslov za dalju evropsku integraciju".

"Holandija pridaje veliku važnost ovome zbog toga što su pomirenje i pravda suštinske vrednosti Evropske unije i zato nastavljamo da naglašavamo važnost hapšenja preostale dvojice begunaca", kazao je ambasador Van Dartel.

U najnovijem redovnom izveštaju Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, u koji je Tanjug imao uvid, pohvalno se govori o stepenu saradnje vlasti u Beogradu sa tim sudom, posebno kada je reč o pristupu dokumentima i svedocima, ali i konstatuje da bi potraga za preostalom dvojicom begunaca mogla biti unapređena u nekim segmentima.

Kako se navodi u izveštaju, Srbija je blagovremeno i adekvatno izašla u susret svim zahtevima Tužilaštva Haškog tribunala za omogućavanje pristupa dokumentima, arhivama i svedocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: