Zagreb pozdravio rezultate u SLO

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je podršku slovenačkih birača na jučerašnjem referendumu o međunarodnom arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2010.

12:03

Default images

osorova je rekla da će referendumska odluka otvoriti novu stranicu u odnosima sa Slovenijom i u hrvatskim pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

"Ovo je nova stranica, ne samo u odnosima Hrvatske i Slovenije, nego i važna poruka ohrabrenja za sve naše susede na jugoistoku Evrope", izjavila je Kosorova na konferenciji za novinare u vladi.

Ona je dodala da očekuje da će referendumska odluka "rešiti mnoge tenzije i mnoge frustracije", podsetivši da je arbitražni sporazum hrvatske pregovore sa EU odvojio od rešavanja graničnog pitanja, budući da svi rokovi iz sporazuma počinju da teku od potpisivanja pristupnog ugovora.

Kosorova je navela i da je danas i juče razgovarala sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom, koji ju je, kako je rekla, uveravao da više nema prepreka za otvaranje pregovaračkog poglavlja 31.

Ona je ocenila da će referendumska odluka značiti novu dinamiku u pristupnim pregovorima i ponovila da očekuje da će Hrvatska do leta otvoriti i preostala dva pregovaračka poglavlja.

Na pitanje da li se plaši da bi slovenački parlament mogao da uskrati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Kosorova je kazala da trenutno razmišlja "samo o ovom trenutku".

"Ovo je ohrabrujuća odluka i važno je da nastavljamo pregovore, da više nema prepreka i blokada", rekla je ona.

"Šta će se dogoditi kada dođe do ratifikacije pristupnog ugovora, videćemo", kazala je hrvatska premijerka, ističući da će naredne dane iskoristiti za razgovore sa šefom slovenačke opozicije Janezom Janšom. Kosorova je rekla da je ishod referenduma pozdravio i predsednik Ivo Josipović, koji je u Saboru glasao protiv arbitražnog sporazuma.

"Dobro je da je predsednik pozdravio odluku, iako je bio među malobrojnim saborskim poslanicima koji su glasali protiv", rekla je Kosorova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: