"Reakcija" o aferi Železnice Srbije

"Reakcija" večeras u 22h na TV B92 ekskluzivno otkriva detalje o proneverama u JP "Železnice Srbije", zbog kojih je uhapšen Milanko Šarančić, bivši direktor ŽS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2010.

11:43

Default images

Ekipa "Reakcije" ekskluzivno otkriva dokumentaciju o nenamenskom i nezakonitom trošenju desetina miliona evra u ovom javnom preduzeću.

U "Reakciji" emitovanoj premijerno pre oko pola godine istraživali smo zašto niko nije odgovarao zbog nezakonitosti i gubitaka Železnica Srbije. Pre nekoliko dana je uhapšen bivši direktor tog preduzeća Milanko Šarančić.

"Reakcija" je došla i do ekskluzivnog audio snimka sednice Upravnog odbora na kojoj se raspravljalo o kupovini lokomotiva iz Švedske, koja je prerasla u jednu od najvećih afera Železnica Srbije:

"Interesuje me na osnovu čega je, ko i kada kontaktirao sa tom švedskom firmom, pošto ja koliko znam na UO nismo doneli nikakvu odluku da se krene u nabavku tih dizel motornih vozova", kaže Milan Cvejić, član UO Železnica Srbije.

"Malo je neprimereno da član UO postavlja pitanje i da pre nego što dobije odgovor, kaže da je protiv odluke“, bio je odgovor Milanka Šarančića , generalnog direktora ŽS.

Javna preduzeća koriste gotovo polovinu ukupnog kapitala srpske privrede i istovremeno stvaraju više od trećine njenih gubitaka. Ukupni gubici javnih preduzeća na kraju 2008. godine dostigli su astronomske četiri milijarde evra. Čak nešto više od četvrtine tog ukupnog duga, dakle, preko milijardu evra, napravile su Železnice Srbije.

Prva revizorska kontrola trošenja budžetskog novca potvrdila je da se sredstva iz državne kase nekontrolisano odlivaju u javna preduzeća.

Iz izveštaja državnog revizora se vidi da javna preduzeća do danas nisu vratila višemilionske pozajmice, koje su dobijala iz kase napunjene našim novcem.

Niko ne zna kako su ta sredstva potrošena. Železnica dobija čak četvrtinu ukupnih subvencija u privredi. I pored toga, ona je najveći gubitaš u Srbiji.

U emisiji, koja je na programu večeras u 22 sata, "Reakcija" istražuje zbog čega se političke partije toliko bore za kontrolu nad javnim preduzećima i da li je novo rukovodstvo Železnice pokušalo da zaštiti staro, zbog eventualnih koalicionih sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: