Učenica ne može u školu zbog šamije

Sedamneastogodišnjoj Arjeti Haljimi iz Vitine zabranjeno je da pohađa nastavu zbog toga što nosi veo koji se zove šamija i kojim se zavija cela glava sem lica.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

23:21

Default images

Više od godinu dana prosvetne vlasti ne dozvoljavaju Arjeti ulazak u školu zbog toga što odbija da skine šamiju.

“Zabranili su mi da idem u školu već godinu i po dana, i rekli su mi da skinem šamiju u dvorištu škole i da u školu uđem bez šamije. Ja to nikako nisam htela da prihvatim”, kaže Arjeta Haljimi.

Slučaj Arjete Haljimi pokrenuo je široku debatu. Jedan deo javnosti podržava prosvetne vlasti zbog toga sto smatra da religija treba biti odvojena od države, dok drugi podržava ovu učenicu, tvrdeći da se radi o pravu koje se građanima garantuje međunarodnim konvencijama.

Predsednik Islamske zajednice u Vitini Hisamedin Hodža kaže da ovaj slučaj predstavlja kršenje ljudskih prava.

"Za nas je to neprihvatljivo jer se krše ljudska prava. Svako ima pravo da se oblači kako želi, to je lično opredeljenje", kaže Hisamedin Hodža.

Kosovski ombudsman Sami Kurteši stao je na stranu Arjete Haljimi, nakon što je Okružni sud u Gnjilanu predmet presudio u korist sedamnaestogodišnje učenice.

Međutim, direktor vitinske gimnazije Isuf Ćelaj kaže da se zabrana Arjeti Haljimi da pohađa nastavu zasniva na administrativnom upustvu Ministarstva obrazovanja.

"Prema administrativnom upustvu ministarstva u školama se ne dozvoljava nošenje verskih simbola i mi smo odlučni da se onima koji to rade zabrani pohađanje nastave", kaže Ćelaj.

Slučaj Arjete Haljimi nije prvi ove vrste i oni koji su na njenoj i strani njenih istomisljenica nedavno su u Pristini protestovali protiv zabrane učenicama da nose religijska obeležja, ocenjujući to diskriminacijom ženskog pola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: