BP: Prikupljamo većinu nafte

Izvršni direktor "Britiš petroleuma" Toni Hejvord veruje da će novom metodom biti izvučena većina nafte koja ističe iz cevi na dnu Meksičkog zaliva.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

19:10

Default images

Najnoviji pokušaj zaustavljanja ekološke katastrofe probudio optimizam kod predstavnika BP, jer se povećala količina nafte prikupljena iz bušotine na dnu mora.

U četvrtak je presečena oštećena cev iz koje je isticala nafta i preko nje je stavljen čep, iz koga nafta ide u drugu cev i tako se izvlači do brodova na površini.

"Kroz taj čep je u subotu izvučena 441.000 galona nafte", rekao je portparol BP-a Mark Pregler, podsećajući da je u petak izvučeno 250.000 galona. I dalje nije jasno koliko sirove nafte slobodno odlazi u more, a procene se kreću od 500.000 do milion galona dnevno.

BP planski postepeno povećava količinu nafte koju izvlači na površinu, da bi se izbeglo da voda udje u čep i zaledi se, što je dovelo do neuspeha jednog od ranijih pokušaja zaustavljanja krize.

"Sledeći korak inženjera BP-a je da zatvore sve otvore oko čepa kroz koje nafta ističe i, takođe, da spreče ulazak vode", rekao je Hejvord.

Šef tima američke vlade za krizu u Meksičkom zalivu, admiral Ted Alen, povodom izjava zvaničnika BP-a koji su izražavali zadovoljstvo rezultatima, izjavio je za Si-En-En da niko ne treba da bude zadovoljan sve dok u vodi ima nafte.

Isticanje nafte počelo je 20. aprila, kada je došlo do eksplozije na naftnoj platformi kompanije BP ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Od tada su milioni galona nafte nekontrolisano istekli u more, što je od te nesreće načinilo najveću ekološku katastrofu u američkoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: