"Ispitaće se slučaj Luke Beograd"

Tužilaštvo proverava navode iz krivične prijave koju je Savet za borbu protiv korupcije podneo zbog slučaja Luke Beograd.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

12:22

Default images

Savet za borbu protiv korupcije podneo je krivičnu prijavu protiv 17 lica zbog sumnje da su zlopotrebili službeni položaj prilikom preuzimanja akcija Luka Beograd.

Sumnja se da se na taj način oštetili državu za 21 milion evra, potvrdio je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić. MUP još nije dobio nalog da se pozabavi slučajem Luke Beograd, kaže resorni ministar Ivica Dačić.

On je rekao da Tužilaštvo ispituje slučaj i da za sada neće objavljivati imena lica protiv kojih je podneta krivična prijava.

"Tužilaštvo je vrlo rešeno da ceo slučaj istraži do kraja i koristićemo sva zakonska ovlašćenja kako bi se utvrdila puna istina šta se dešavalo prilikom preuzimanja akcija Luke Beograd", izjavio je Zorić.

Tužilaštvo će proveriti sve navode krivične prijave i u zakonskom roku o tome obavestiti javnosti, rekao je Zorić, dodajući da je Savet za borbu protiv korupcije uz krivičnu prijavu dostavio određene dokaze.

Zorić je izjavio da je predmet u fazi pretkrivičnog postupka, zbog čega ne može da iznese više informacija o slučaju. To je i razlog zašto Tužilaštvo ne objavljuje imena lica protiv kojih je Savet za borbu protiv korupcije podneo krivičnu prijavu.

Podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije naveo je da su prijavom obuhvaćeni svi koji su učestvovali u transaakciji preuzimanja akcija - nadležene institucije, odgovorna lica u njima i biznismeni. Oni su, kako se navodi u prijavi, umesto da zaštite interese države sakrili informacije o stvarnoj vrednosti akcija.

Tako je preduzeće Vorldfin iz Luksemburga koje se dovodi u vezu sa biznismenom Milanom Bekom kupilo je 2005. godine akcije Luke Beograd po ceni od 9 evra, dok je u međuvremenu uradjena nova procena po kojoj njihova vrednost iznosi 23 evra. Time su, naveli su u savetu oštećeni i država i mali akcionari. Prema pisanju lista "Blic", na spisku za proveru su bivši ministri za privatizaciju Milan Beko i Predrag Bubalo. Pozivajući se na neimenovane izvore bliske pravosuđu, list navodi da su na listi i predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac, članovi te komisije Dušan Bajec, Đorđe Jovanović i Dejan Malinić, direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević.

Zorić međutim nije hteo da navodi imena iz krivične prijave objasnivši da je ceo slučaj u pretkrvičnom postupku.

Zahtev Tužilaštva policiji za sprovodjenje istrage, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, još nije stigao do MUP-a..

Dačić je takođe kazao da krivična prijava Saveta za borbu protiv korupcije protiv više osoba zbog privatizacije Luke Beograd nema veze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova jer je podneta direktno u Tužilaštvo. On je tokom rekao novinarima i da tužilaštvo nije obavestilo policiju o toj krivičnoj prijavi.

Inače, u Insajderu je prošle godine objavljeno da je prodaja akcija bio prvi u nizu poteza države kako bi biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković postali korisnici najatraktivnijeg zemljišta u centru Beograda.

Firme koje danas upravljaju Lukom već nekoliko godina najavljuju da će na tom prostoru graditi stambeno poslovni kompleks. Luka je i danas u sporu sa gradom za oko 200 hektara ovog zemljišta, jer i jedni i drugi tvrde da imaju pravo korišćenja. Pogledajte i emisiju Insajdera iz ciklusa "Službena (zlo)upotreba", koja se bavi temom Luke Beograda:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: