Bangladeš: Ukinuta blokada Fejsbuka

Bangladeš je obustavio blokadu "Fejsbuka", koju je uveo pre sedam dana zbog neprimerenog materijala vezanog za proroka Muhameda i političke lidere ove zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

11:30

Default images

Zabrana je uvedena posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda, što je, kako je navedeno, duboko povredilo verska osećanja većinski muslimanskog stanovništa.

Predsednik nadzorne komisija Bangladeša za telekomunikacije je izjavio da je komisija kasno sinoć naložila da se ponovo omogući pristup ovoj društvenoj mreži koja je uklonila spornu stranicu.

Komisija je saopštila da su uklonjene i uvredljive slike pojedinih političkih lidera Bangladeša, uključujući premijera Šeika Hasina i opozicionog lidera Kaleda Zija.

Bangladeš je, posle Pakistana, druga južnoazijska zemlja koja je uvela zabranu ove popularne mreže iz verskih razloga.

Pakistan je u ponedeljak ukinuo zabranu pristupa "Fejsbuku" koju je sud u ovoj zemlji uveo 19. maja zbog organizovanja onlajn takmičenja u crtanju proroka Muhameda, a izvesno vreme je bio blokiran i vebsajt za razmenu video-sadržaja "Jutjub".

Zabrana je ukunuta pošto su se zvaničnici "Fejsbuka" izvinili zbog uvrede nanete muslimanima i uklonili sporni sadržaj.

Objavljivanje karikatura proroka Muhameda u novinama u Danskoj 2005. godine izazvalo je snažne proteste u muslimanskim zemljama, a u demonstracijama 2006. organizovanih istim povodom poginulo je oko 50 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: