Tadić: Ne namećemo liderstvo

Lider DS-a Boris Tadić kaže da Srbija ne pretenduje da bude ičiji lider i predvodnik, ali je svesna nesporne uloge ključnog činioca razvoja na zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

10:54

Default images

Tadić je, otvarajući u Smederevu sednicu GO DS, rekao da će Srbija, i pored unutrašnjih problema u EU, nastaviti svoju politiku razvoja i integracija

"To što neki ambasador ili analitičar danas kaže uzimamo sa punom ozbiljnošću u našim analizama, ali ne znači da su pojedinačni stavovi i definitivni stavovi", rekao je Tadić.

On je rekao da EU mora u najskorijoj budućnosti da definiše svoj identitet i da odluči u kom pravcu će se njene granice širiti i da li će obuhvatiti zapadni Balkan.

Prema njegovim rečima, nakon svega što je Srbija učinila na polju evropskih integracija i saradnje sa Haškim tribunalom ne postoji nijedan razlog da se na srpsku aplikaciju za članstvo ne odgovori pozitivno.

"Jedini razlog zbog kojeg aplikacija Srbije ne bi bila pozitivno rešena mogli bi biti unutrašnji problemi EU. Ipak, verujem da je istina ono što nam govore evropski lideri - da zapadni Balkan ima jasnu perspektivu u EU", rekao je Tadić.

On je kazao da ni Srbija ne može biti izostavljena iz tog procesa.

"To je interes i svih ostalih naroda zapadnog Balkana i same EU. Nikada se nije desilo da je proširenje proizvelo siromašenje građana EU. Siromašenje je izazvala svetska finansijska kriza koja nije nastala u novim članicama EU niti zemljama koje žele da postanu članice", naglasio je Tadić.

Prema njegovim rečima, uloga političara nove generacije u regionu je da popravljaju ono što su drugi pokvarili, da stvore novu sliku o Balkanu i otvore perspektive regionalne saradnje.

"Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i ja nastavićemo da činimo ono što smo započeli, i kada obiđemo sva mesta na kojima su ljudi izgubili živote stvorićemo ljudsku pretpostavku pune saradnje. Možda ćemo kada to uradimo, jednoga dana, napraviti i zajednički udžbenik istorije", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: