Prva sušara voća na Balkanu

"Sirogojno kompani" danas je zvanično otvorilo pogon za sušenje voća, jedini takve vrste na Balkanu, a kakvih je svega nekoliko u celoj Evropi.

Izvor: B92

Subota, 05.06.2010.

17:35

Default images

U objekat, koji se nalazi u Rupeljevu kod Požege, investirano je više od milion evra.

Ambicije ove kompanije su da srpsko voće širom sveta ubuduće odlazi kao finalni proizvod, a ne samo kao sirovina za dalju preradu.

Svake godine iz Srbije, širom sveta, odlazi u izvoz voće, uglavnom kao sirovina za dalju preradu.

Rade Ljubojević, vlasnik preduzeća “Sirogojno kompanija”, rešio je da to promeni, pa će u izvoz od sada ići i gotov proizvod. Njegov pogon za proizvodnju infuzionog voća u Rupeljevu kod Požege, jedinstven je ne samo u Srbiji.

”Ovakav objekat i ovakva proizvodnja ne postoje na Balkanu. Dakle, ovo je prvi takav tip, mislim da i u Evropi imaju dve, tri fabrike koje to rade. Dosta je perspektivna, dosta je dobra i naravno, u Srbiji ne postoji niko ko ovo radi“, objašnjava on.

U proizvodni pogon u Rupeljevu investirano je milion evra, i to kroz kreditni aranžman, bez podrške države.

Do kraja godine na sušenju maline, borovnice, šljive i drugog voća trebalo bi da bude zaposleno još 30 ljudi, koji će raditi i na preradi organskog voća.

”Mi već imamo organsku proizvodnju maline, da smo sertifikovani, da je hladnjača sertifikovana za organsku proizvodnju maline i praktično je to sada, samo jedan mali nastavak onoga što već posedujemo“, kaže Ljubojević.

Otvaranje novog pogona kod Požege imaće veliki značaj i za razvoj opštine, u kojoj se u prehrambenom sektoru do kraja godine očekuje otvaranje 200 radnih mesta, kaže zamenik predsednika opštine Goran Simović.

”Naravno tu su i podsticajne mere lokalne samouprave, u smislu da snižavanja svih onih taksi koje su neophodne, koje plaćaju budući investitori. Znači, sve to u koristi privlačenja stranih i domaćih investicija”, navodi on.

“I naravno, ono što možemo da kažemo, da u okolini Požege, čak i neposrednoj okolini imaju značajne slobodne površine za gradnju, tako da je i na taj način potencijalni investitor stimulisan, s obzirom da je cena tog zemljišta mnogo niža, nego u sredinama, koje su veće nego što je Požega“, kaže Simović.

Geografski položaj, raskrsnica drumskih i železničkih saobraćajnica, a posebno znatno niže cene zemljišta, sve više zanimaju poslovne ljude, koji dolaze u Požegu.

Lokalna samouprava očekuje još veće interesovanje, kada krene gradnja autoputa. Pojedini investitori zato su krenuli na vreme da se interesuju, kako bi osim pozicioniranja, uštedeli i na kupovini zemljišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: