Bolnici nedostaju kreveti

Broj pacijenata koji se leče u kragujevačkom Centru za kardiologiju, mnogo je porastao poslednjih godina, da bi dostigao cifru od tri hiljade obolelih godišnje.

Izvor: B92

Subota, 05.06.2010.

10:19

Default images

Teritorija koja gravitira ovoj ustanovi, sa Šumadije i Pomoravlja, proširena je na Zapadnu Srbiju, Rašku i sever Kosova, ali nema dovoljno postelja.

Zato su u Centru primorani da u sobe ubacuju dodatne krevete kako bi primili što više pacijenata, jer ih je na listi čekanja oko 300.

Regionalnom Centru za kardiologiju u Kragujevcu gravitira područje sa više od dva miliona stanovnika, a na raspolaganju imaju tek 54 postelje u kojima je prošle godine ležalo više od tri hiljade pacijenata.

Fali jos bar 20 postelja. Zato, za prijem na odeljenje, prioritet uglavnom imaju pacijenti u kritičnom stanju. Još oko 300 ljudi sa oboljenjima srca, od tri do četiri meseca, čeka na invazivne i neinvazivne dijagnostičke preglede.

Proširenje teritorije koju pokriva Centar samo je jedan razlog za povećanje broja pacijenata.

Drugi razlog, mnogo ozbiljniji, je rast broja obolelih od akutnih koronarnih sindroma i raznih formi infarkta miokarda za čak 20 odsto u poslednjih nekoliko godina.

Problem dodatno komplikuje činjenica da Centar za kardiologiju funkcioniše i kao regionalni centar i kao gradska bolnica koju Kragujevac još uvek nema.

Centru nedostaje najmanje još pet lekara specijalista, ali i ostalo medicinsko osoblje.

Naredne godine trebalo bi da počne izgradnja objekta kardio vaskularnog Instituta sa programom kardio hirurgije, ali lekari ne očekuju da će zbog toga biti rasterećene postelje u regionalnom Centru, već bi taj problem mogao da bude rešen jedino izgradnjom opšte bolnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: