I dalje gužve oko novih pasoša

Iako je u Srbiji nedavno uručen dvomilioniti pasoš, gužve na šalterima MUP-a ne jenjavaju, već se povećavaju, piše "Danas".

Izvor: Danas

Subota, 05.06.2010.

01:32

Default images

Policija zakasnila sa zahtevom za pomoć kada je reč o crvenim pasošima. Nema smanjenja pritiska do kraja godine.

Nadležni tvrde da je razlog tome predstojeća sezona godišnjih odmora, dok je ministar policije Ivica Dačić rekao da je glavni problem nedostatak prostora u policijskim stanicama i manjak zaposlenih na izdavanju pasoša i drugih ličnih dokumenata.

Od jula 2008. godine, kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša, do danas je primljeno više od dva miliona i sto hiljada zahteva što je više nego u prethodnih deset godina, kada je izdato ukupno milion i 400.000 pasoša.

Prema rečima ministra policije Ivice Dačića, dnevno se u Srbiji primi između 6.500 i 7.200 zahteva, a u letnjim mesecima taj broj se znatno povećava.

Kako se gužve ne bi povećavale, ministar je pozvao vlasti u gradovima gde je najveći pritisak na šaltere, da u MUP pošalju desetak svojih zaposlenih na obuku do kraja leta.

Razgovori o izdavanju pasoša u Poštama Srbije početi tek na jesen. Kako je Dačić objasnio, tu postoji problem, jer zaposleni u pošti ne mogu da rade na poslovima izdavanja ličnih dokumenata budući da nemaju zvanje i status ljudi koji rade u državnim organima i državnoj upravi.

Građane Srbije uskoro očekuje i izdavanje novih biometrijskih vozačkih i saobraćajnih dozvola, što će praviti dodatne gužve u policijskim stanicama. I

zdavanje ovih dokumenata očekuje se do kraja ove godine kada prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, budu doneti podzakonski akti kojima će biti propisan sadržaj i izgled novog obrasca.

Kao jedno od mogućih rešenja kako bi se rasteretile policijske stanice, Okanović navodi prenošenje nadležnosti u ovoj oblasti na opštine i lokalne samouprave, kako se radi u većini evropskih država.

"Nema razloga da se vozačke dozvole izdaju u policijskim stanicama, jer to mogu da rade i lokalne samouprave čiji zaposleni imaju status zaposlenih u državnim organima. Na taj način bi se i određen broj zaposlenih u MUP-u rasteretio i imao bi više prostora za obavljanje drugih poslova. Opštine mogu da obavljaju registraciju i izdavanje vozačke dozvole, a MUP bi obavljao nadzor nad tim poslovima kako ne bi dolazilo do zloupotrebe", kaže Okanović.

Iako je rok važenja ličnih karti već produžavan, prema rečima ministra policije Ivice Dačića razmatra se mogućnost da se one ubuduće zamenjuju teka kada zaista isteknu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: