Vordsvort: Bez dilema o Kosovu

Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova, jer bi se suviše vremena uzalud izgubilo, a došlo bi i do destabilizacije regiona, smatra Stiven Vordsvort.

Izvor: Danas

Subota, 05.06.2010.

01:00

Default images

Ambasador Velike Britanije u Beogradu, u razgovoru za “Danas” upozorava da Srbiji nije potreban novi "kosovski sukob".

"Ako Srbija, ili neka druga država, ipak bude tražila da idemo unazad, pre svega to se ne bi dogodilo, jer niti bi iko na Kosovu na to pristao, niti bi ih iko ubeđivao da pristanu", kaže on.

"Takav postupak bi značio nastavak konfrontacije Beograda sa 22 članice EU koje su priznale nezavisnost. Srpskim zvaničnicima je mnogo ljudi više puta reklo da insistiranje na novim pregovorima ne bi bilo dobra ideja", izjavio je Vordsvort, uz poruku da pitanja odnosa prema Kosovu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na "odvojenim kolosecima".

"Za EU, kao celinu, postojanje Kosova jeste realnost, svih 27 država je saglasno da Kosovo ima evropsku perspektivu i u Briselu ne postoji niko ko bi mogao da kaže da će Kosovo sutra da nestane... Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje u vezi početka ratifikacije SSP i pokretanja njene kandidature za članstvo, on kaže da je Velika Britanije tiče bila spremna da se oba pitanja pokrenu još decembra prošle godine.

"Verovali smo da je decembarski izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca bio dovoljno pozitivan u vezi Srbije kako bi Savet ministara EU doneo odluku o početku ratifikacije SSP, a da je odobrenje Evropskoj komisiji da Beogradu pošalje Upitnik pre svega tehnička, a ne politička, stvar. Ipak, pojedini naši partneri u EU smatrali su da im je potrebno više vremena za donošenje tih odluka. S obzirom da je tužilac Bramerc rekao da on u svojim izveštajima ne želi da koristi izraz puna saradnja, jer to smatra političkim terminom, na ministrima će biti, 14. juna u Luksemburgu, da procene da li Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom u Hagu, ili ne. Tekst novog Bramercovog izveštaja je upravo u Njujork. I pored toga što postoji frustracija zbog činjenice da su Mladić i Hadžić i dalje na slobodi, mislim da su ukupni utisci povoljni i da postoje šanse da se donese odluka o početku ratifikacije SSP. S druge strane, srpska kandidatura za članstvo će verovatno biti razmatrana u toku jeseni", kaže on.

Prema njegovom mišljenu, jesen je najrealniji termin.

"Pojedine članice su tražile dodatno vreme za to pitanje, jer se ono direktno tiče proširenja EU. Na primer, Holandijom trenutno upravlja tehnička vlada i pretpostavljam da oni žele da o ovim stvarima odlučuju posle njihovih izbora, kada budu imali vladu u punom kapacitetu. Takođe, mnoge evropske zemlje su zbog ekonomske krize u poslednje vreme više okrenute sebi, svojim problemima. Ipak, kao što je i skup u Sarajevu pokazao, evropska perspektiva Zapadnog Balkana ostaje važna tema za Uniju i ne dovodi se u pitanje", kaže Vordsvort.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: