Irski brod stiže do jutra u Gazu

I pored incidenta koji se dogodio u ponedeljak u Sredozemnom moru ka pojasu Gaze plovi još jedan brod s propalestinskim aktivistima koji nose humanitarnu pomoć.

Izvor: B92

Subota, 05.06.2010.

00:44

Default images

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne želi sukob s brodom "Rejčel Kori" koji plovi ka pojasu Gaze.

Međutim, ukoliko posada broda odbije da se iskrca u luku Ašdod kako bi se proverio tovar broda, izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman najavio je da će Izrael irski brod ipak zaustaviti.

Irski brod "Rejčel Kori, nazvan po američkoj studentikinji ubijenoj u pojasu Gaze 2003. godine, i dalje urpskos upozorenju Izrealea polovi ka pojasu Gaze.

Prema najnovijim informacijama, brod bi u subotu, oko osam sati po srednjeevropskom vremenu, trebalo da stigne do zone koju kontroliše Izrael.

"Mi u Izraelu ne želimo da se sukobimo. Ne želimo da se ukrcamo na taj brod. Ako posada odluči da plovi u luku Ašod osiguraćemo bezbedan pristanak i nećemo se urkcati. Primićemo brod, uzeti tovar kako bi se inspekcija uverila da nema oružja i ratnog materijala. Spremni smo da tovar isporučimo Gazi", kaže Josi Gal iz ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Putnici broda saopštili su da su spremni da prime inspekciju pre nego što pristignu u Gazu.

Dobitnica Nobelove nagrade iz Irske Majrajd Mekgvir, koja se nalazi na brodu, izjavila je da su aktivisti odlučni da postignu svoj cilj, ali da neće pružati otpor ako izraelske snage dođu na brod.

"Ovo je veliki teretni brod na kome ima devet aktivista i ukupno 19 članova posade. Ukoliko Izraelci nastave da prete, mi se nećemo vratiti. Ako dođu na brod i oduzmu pomoć, mi se nećemo pružiti otpor. Sešćemo i oni će nas verovatno uhapsiti, ali otpora neće biti", rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Irske Majkl Martin pozvao je Izrael na uzdržanost i zatražio da vlasti te zemlje ne presreću brod.

Irska je "jasno ukazala da smatra da brodu Rejčel Kori treba da bude dozvoljen prolaz u Gazu i istovarivanje humanitarne pomoći", kazao je Martin.

"Oni koji su na brodu, jasno su rekli da su njihove namere miroljubive i da neće pružati otpor izraelskim trupama", dodao je.

Izrael insistira na tome da neće dozvoliti da brod probije blokadu pojasa Gaze, čime je zapravo pripremio teren za mogućnost još jednog sukoba s propalestinskim aktivstima.

Strah od novog nasilja nadvio se nad regionom, jer Izrael ne odustaje od blokade palestinske teritorije, uprkos međunarodnom pritisku i oštrim osudama upada izraelskih komandosa na konvoj brodova u ponedeljak, u kome je najmanje devet aktivsta poginulo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: