SE: Optužbe oko novog gripa

Savet Evrope optužuje SZO i vlade evropskih zemalja zbog preuveličavanja rizika vezanih za novi grip, kao i da su radile u korist farmaceutske industrije.

Izvor: Beta

Petak, 04.06.2010.

20:39

Default images

U izveštaju SE kaže se da su preporuke koje su donele SZO, agencije i vlade Evropske unije i dovele do "gubitka velikih svota novca i neopravdanih strahova“

U izveštaju komiteta za zdravstvo Parlamentarne Saveta Evrope, predstavnici svih 47 zemalja članica SE će raspravljati 24. juna.

Komitet je naveo da su odluke o izbijanju epidemije bile loše obrazložene i nedovoljno transparentne i upozorio da poverenje javnosti u preporuke SZO "značajno opada", što bi moglo da bude opasno u slučaju težih pandemija u budućnosti.

Taj komitet je predložio i da proizvođači lekova doprinose javnom fondu iz koga bi se finansirala nezavisna istraživanja.

Od izbijanja ptičjeg gripa pre nekoliko godina, vlade širom sveta kupile su zalihe vakcina i antivirusnih lekova, a uzbuna zbog novog gripa podstakla je neke zemlje da kupe još.

Veliki deo tih vakcina i lekova ostao je neutrošen, a pandemija se pokazala daleko manje smrtonosnom nego što su neki stručnjaci predviđali.

Zbog nepredvidivosti virusa gripa vlasti često moraju da se pripreme za najgore, a neki su strahovali da bi novi grip mogao da bude opasan kao i španska groznica iz 1918. godine od koje je širom sveta umrlo 50 miliona ljudi.

Na sajtu SZO navodi se da je zaključno sa nedeljom, 18.138 smrtnih slučajeva u svetu pripisano novom gripu, koji je pogodio 214 zemalja i prekomorskih teritorija.

SZO je saopštila da je izbijanje novog gripa imalo sve naučne karakteristike pandemije i insistira da farmaceutska industrija nikada nije neprikladno uticala na tu organizaciju i nazvala neodgovornima one koji tvrde da je novi grip lažna pandemija stvorena u korist farmaceutskih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: