Ukrajina: Protest zbog cenzure

Više desetina ukrajinskih novinara došlo je na današnju konferenciju za novinare šefa države Viktora Janukoviča u Kijevu u majicama sa natpisom "Stop cenzuri".

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

18:37

Default images

Oni su tako protestovali zbog pritisaka na medije u toj zemlji.

Novinar privatne televizije STB ponudio je jednu takvu majicu i Janukoviču i upitao ga kako gleda na slobodu medija u Ukrajini, na šta je predsednik odgovorio da podržava novinare.

"Ovde ste u tim majicama i pozivate me da budem sa vama, to znači da delimo iste ideje. Niko ne vrši pritisak na vas niti će vrštiti pritisak", rekao je Janukovič.

Janukovič je kazao da bi "želeo da sarađuje" sa novinarima da bi "zajednički našli način da se iskorene napadi na slobodu štampe".

Pošto mu je predato zajedničko pismo novinara, Janukovič je naložio šefu obezbeđenja i ministru unutrašnjih poslova da ga prouče.

Agencija Frans pres podseća da Janukovič važi za osobu koja ne toleriše kritike medija.

Od izbora za predsednika u februaru, dve privatne televizije STB i 1+1, kao i internet mediji osudili su pokušaje uvođenja cenzure, posebno iz predsednikove administracije.

Jedan zvaničnik ukrajinskog predsednika je sredinom maja zatražio od novinara da ne emituju snimke na kojima se vidi kako venac pada na glavu Janukoviču. Predsednikova administracija je priznala taj incident i izvinila se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: