Uhapšen vođa protesta u Kini 1989.

Jedan od vođa studentskih protesta na Trgu Tjenanmen Vu er Kaisji uhapšen je u Tokiju, na 21. tog događaja, zbog pokušaja da uđe u kinesku ambasadu.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

18:03

Default images

On je preskočio nisku čeličnu ogradu ispred ambasade, ali ga je savladala japanska policija, a kako prenosi agencija Kjodo, Vu er je uhapšen na licu mesta.

Japanska policija je saopštila da je Kinez star 42 godine uhapšen zbog ugrožavanja poseda kineske ambasade, ali nije navedeno njegovo ime.

Bivši vođa studentskih protesta sada je državljanin Tajvana.

Vu er je drugi na spisku od 21 vođe protesta na Trgu Tjenanmen, posle kojih je pobegao na Tajvan gde je postao poslovni čovek i politički komentator.

Vu er je pre hapšenja rekao da želi da se vrati u Kinu i tražio dijalog sa komunističkom vladom, "čak i ako taj dijalog mora da se održi u sudnici".

On je dodao da želi da se vrati u Kinu kako bi posetio ostarele roditelje.

Na Tjenanmenu, najvećem trgu na svetu pre 21 godinu tokom sedam nedelja održavani su mirni prodemokratski protesti koje je vojska u noći između 3. i 4. juna u krvi ugušila.

Pobuna iz 1989. godine i dalje je tabu tema u Kini. Prema vlastima u Pekingu zabeležena je 241 zrtva, dok aktivisti za ljudska prava procenjuju da ih je bilo više hiljada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: