Tadić:Nacionalne manjine da glasaju

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je predstavnike nacionalnih manjina da u nedelju 6. juna izađu na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

16:28

Default images

Tadić je rekao da Srbija ima jedan izuzetno fleksibilan i demokratski zakon o nacionalnim savetima.

On kaže da je "zakon čak u nekim oblastima išao tako daleko da ne postoji takav primer skoro u EU o zaštite prava nacionalnih manjina".

"Zato pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina da izađu na ove izbore i izaberu svoje legitimne predstavnike pogotovo zato što nacionalni saveti imaju velik kapacitet da brane prava pripadnika nacionalnih manjina i imaju određene izvršne nadležnosti", kazao je Tadić.

On je istakao i da se pitanje izbora nacionalnih saveta "ne sme povezivati sa drugim pitanjima" jer pitanje nacionalnih saveta treba da obezbedi sigurnost i zaštitu identiteta i razvoj pripadnicima etničkih zajednica uz razvoj njihove kulture, jezika, pisma i obrazovanja.

Tadić je rekao da je Srbija ima dobar odnos prema manjinama i bolji nego većina članica EU, i da o tome zemlja dobija priznanja od evropskih institucija i zemalja koje su u okruženju i imaju u Srbiji svoje nacionalne manjine.

"Srbija mora prednjačiti u pravima za etničke zajednice i nacionalne manjine jer na taj način ispunjava i svoju misiju u regionu u kojem živimo svi zajedno i rešavamo hroničan problem koji je čitav prostor jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana doveo do iskušenja podela, a ponekad i bezbednosnih rizika", rekao je Tadić.

U nedelju 6. juna u Srbiji se održavaju izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: